Арест за собственика на Вила Марциана, разследван за пране на пари
Арест за собственика на Вила Марциана, разследван за пране на пари / http://villa-marciana.com/

Най-тежката мярка „задържане под стража“ наложи Варненският окръжен съд на германеца Франц  Греценбах, разследван в родината си за пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери. Той е задържан на основание Европейска заповед за арест, издадена от компетентните власти на Германия.

54-годишният мъж от 7 години живее в България. Собственик е на "Вила Марциана" - луксозен комплекс в девненското село Падина. Гренценбах е и управител на „Българо-южноафриканска търговска камара”  със седалище във Варна. По информация на сайта afera.bg той притежава също суперлуксозната дентална клиника в курорта „Свети Свети Константин и Елена” край Варна – „Дентапрайм”, където са вложени около 6 милиона евро. „Дентапрайм” също е била обект на обиск и претърсване.

Греценбах се разследва във Федералната република с други двама души за престъпления, извършени преди няколко години. Престъпната схема на групата и конкретно на Греценбах е свързана с укриване на доходи и недекларирането им пред данъчните. Срещу 54-годишния мъж се води и разследване за пране на пари, придобити от престъпна дейност, съобщават от пресслужбата на Варненския окръжен съд.

Пред компетентните органи тримата посочвали в годишните си декларации твърде ниски обороти,  реализирани от съвместното им дружество. Разследващите твърдят, че чрез сделките на фирмата бизнесмени за периода 2004 - 2008 година са укрити около 5,2 млн. евро корпоративен и занаятчийски данък. Укритият данък върху добавената стойност в периода 2006 - 2008 година е в размер на над 1,6 млн. евро. Чрез необявен и невнесен данък върху капиталовите разходи от 2006 до 2008 година Греценбах е усвоил 1,6 млн. евро. В предходен период - от 2003 до 2005 година, уличеният 54-годишен германец е спестил пред данъчните власти в родината си задължение като физическо лице в размер на 2 млн. евро. Във Германия тези престъпления се наказват с "лишаване от свобода" от 10 до 15 години.    

Днес защитата на Франц Греценбах изтъкна пред магистратите, че бизнесменът е крупен инвеститор в България и общественик. Посрещал е български политици, сред които премиера Бойко Борисов и еврокомисаря Кристалина Георгиева. Основаната от него неправителствена организация "Работилница за бъдещето на България", в сътрудничество с фондация "Кондрат Аденауер", е организирала във вила „Марциана“ серия от срещи и публични дискусии по важни за страната ни теми.

Греценбах декларира пред българския съд, че знае за разследването и желае доброволно да замине за Германия, за да съдейства на властите за приключване на следствените действия там. Убеден е, че пред немския съд ще докаже своята невинност.

Днес обаче получи отказ от варненските магистрати да бъде оставен при семейството си до разглеждане на делото за предаването му на немските власти. Най-тежката мярка за неотклонение е гаранция, че Греценбах ще присъства на процеса за екстрадицията му в Германия.

Варненският окръжен съд ще насрочи това заседание в следващите седем дни, а днешното определение на съда може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция.