Японските градове Обама ликуват след преизбирането на Барак Обама
Японските градове Обама ликуват след преизбирането на Барак Обама / снимка: Reuters

Новината за преизбирането на Барак Обама за президент на САЩ беше посрещната с ликуване в два японски града, наричащи се Обама, предаде ИТАР-ТАСС.

В курорта Обама, на южния японски остров Кюшу, местните власти бяха инсталирали огромен екран на една от сградите и местните жители следяха в реално време оповестяването на резултатите от президентските избори щат по щат. В близост беше разпъната и триметрова карта на САЩ, върху която местните жители обозначаваха с червени рози щатите спечелени от Обама.

Голям успех имаше кукла на американския президент, поставена в центъра, която с удоволствие прегръщаха жителите на градчето Обама, което се радва на голям туристически интерес заради съвпадението с името на висшия държавник, пише БТА.

В град Обама, на най-големия японски остров Хоншу, жителите започнаха да танцуват хавайски танци по улиците в чест на преизбирането на Барак Обама. Танците бяха подети от местната девическа трупа "Обама гърлс", която ги е научила по време на специална визита в родния щат на американския президент.

Фамилното име Обама в Япония е често срещано и го носят 15,8 хиляди души. В превод от японски думата означава "малък плаж".