Бойко Борисов поздрави Обама за изборната победа
Бойко Борисов поздрави Обама за изборната победа / снимка: Reuters, архив

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до Барак Обама по повод преизбирането му като президент на Съединените американски щати. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

"Вярвам, че ще продължите всеотдайно да работите за постигането на поставените от Вас цели за благоденствието и просперитета на американския народ, за укрепването на мира, сигурността и демокрацията в света. През последните няколко години нашите правителства работиха по редица теми от двустранен интерес и с важно международно значение. Вярвам, че споделяте оценката, че отношенията ни непрекъснато се развиват и се надявам, че това успешно сътрудничество ще продължи да укрепва и през следващите години", пише в поздравлението си премиерът.

"Бих искал да използвам възможността да отбележа, че българското правителство и аз лично придаваме изключително значение и имаме пълна готовност да работим активно за задълбочаването на всестранното стратегическо партньорство със САЩ. Наш приоритет е проектирането на двустранните отношения върху редица важни регионални въпроси, простиращи се от европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани до положението в Близкия изток и Северна Африка, както и операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан", заявява Борисов.

Министър-председателят подчертава, че в областта на търговско-икономическите отношения българската страна ще се фокусира върху сътрудничеството по инфраструктурни и икономически проекти със стратегическо значение. Той изразява убеденост, че двустранният обмен в областта на културата, науката, образованието и социалната сфера ще се задълбочи и ще се развие в интерес на гражданите на двете страни.