Епископ Тихон съжалява, че наследникът на патриарха измести фокуса от смъртта на дядо Максим
Епископ Тихон съжалява, че наследникът на патриарха измести фокуса от смъртта на дядо Максим / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Наследникът на патриарха измести фокуса от смъртта на дядо Максим, смята епископ Тихон
58414
Наследникът на патриарха измести фокуса от смъртта на дядо Максим, смята епископ Тихон
  • Наследникът на патриарха измести фокуса от смъртта на дядо Максим, смята епископ Тихон

Няма да има никакви ограничения за миряните, които искат да почетат патриарх Максим, за поклонението пред Негово светейшество в четвъртък в църквата „Св. Неделя" и за опелото му в храма "Св. Александър Невски" в петък. Всеки е добре дошъл. Това каза за Дарик председателят на катедралния храм "Св. Александър Невски" епископ Тихон.

Сега преди всичко трябва да се съсредоточим върху почитането на паметта на дядо Максим, а не върху това, което следва след неговата кончина, призова епископ Тихон.

"Някак си съм тъжен от вчерашния ден, защото ми се струва, че всички медии доста непочтително пристъпиха към тази новина. Излезе така, сякаш "Ох, Слава Богу, него го няма, дайте сега да мислим какво ще става напред". Ще стане всичко напред, няма как, ще бъде избран някой ден, но в точно в деня на смъртта на дядо Максим, който 40 г. е бил патриарх, още 10 г. е бил митрополит и не знам още колко години монах, беше редно да се съсредоточим върху неговата смърт, а не върху това какво следва. Струва ми се, че народът по-правилно реагира, всички се интересуваха от това къде ще е поклонението, казваха "Бог да го прости", а не се интересуваха от това какво предстои оттук нататък", коментира епископ Тихон.