Борисов изпрати съболезнователна телеграма за кончината на българския патриарх
Борисов изпрати съболезнователна телеграма за кончината на българския патриарх / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до Светия Синод на Българската православна църква по повод на кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

"Негово Светейшество посвети целия си живот на Православието и съхраняването и утвърждаването на духовността в бурните години на прехода между двете хилядолетия. Заради своя всеотдаен труд на духовен водач и предстоятел на Българската православна църква патриарх Максим се ползваше с доверието и любовта на българския народ. Той работеше неуморно за добрите и ползотворни отношения между Българската православна църква и държавата", пише в телеграмата министър-председателят.

Той изразява своите и на българското правителство дълбоки съболезнования.

"Негово Светейшество ще остане в историческата памет като един от най-принципните и далновидни предстоятели на Българската православна църква. Затова неговата кончина е огромна загуба, не само за Православната църква, но и за българския народ и държава", допълва премиерът.