Диктаторите подкрепят Барак Обама
Диктаторите подкрепят Барак Обама / снимка: Reuters

Руснаците, китайците и иранците биха гласували за Барак Обама. Това е добра причина за американците да изберат някой друг.

Допитванията до общественото мнение и неофициалните проучвания по света показват, че ако чужденците можеха да гласуват на изборите в САЩ, то сегашният президент Барак Обама би спечелил с лекота. Американският "номер едно" може и да е поизгубил малко от блясъка си, който имаше преди четири години, когато самата му поява беше достатъчна, за да получи Нобеловата награда за мир. Но въпреки това Обама си остава популярен в чужбина. Това е така, защото много страни негодуват срещу един силен Бял дом, а противниците на САЩ се дразнят, когато техните намерения са осуетени от американската мощ.

Обама е перфектният президент за тези два лагера. Неговата поотслабнала роля на глобалната сцена не поражда завист сред нашите приятели и предоставя често възможности за изява на нашите противници.

Свадливият руски президент Владимир Путин възприема Обама като слабак, който се подчинява на приумиците на Москва и обещава дори още по-голяма гъвкавост след изборите. Но в Мит Ромни той вижда прозорлив лидер, обещаващ да прояви по-твърд характер. Изборът на Путин е очевиден.

За комунистически Китай надпреварата също не важи. Когато Ромни заяви по време на един от президентските дебати, че ще се заеме с манипулирането на курса на китайската валута, Обама слабохарактерно отговори, че това е лоша идея, защото Китай ще започне търговска война. Ромни после правилно отбеляза, че подобни заплахи от страна на Пекин са безсмислени, защото в крайна сметка ще навредят много повече на Китайската народна република, отколкото на САЩ. Хрисимата поза на Обама никога няма да постави Китай в положението да прави труден избор и точно това се харесва на Пекин.

Моллите в Техеран също ще предпочетат Обама да продължи с неефективната си политика, вместо Мит Ромни да приложи по-твърд подход срещу тяхната ядрена програма. Четири години делят Иран от създаването на бомбата, а разработката на системи с голям обсег за пренасянето й е в доста напреднал стадий. Позицията на Иран относно преизбирането на Обама е, че ако нещо не е счупено, не бива да се поправя. Ислямската република определено няма да иска да си има работа с администрация на Мит Ромни, в която всички варианти срещу иранската ядрена програма ще бъдат поставени на масата, в това число и военната
интервенция.

Израел е изключение от глобалния консенсус в подкрепа на Обама. Гласът на Израел е тъничък, но не може да бъде пренебрегнат. Нито една страна по света не страда повече от еврейската държава от залязващата сила на Америка. Това превръща Израел в идеален барометър. Ако израелците са убедени, че САЩ са станали прекалено слаби, то тогава те несъмнено са слаби. Израелската сигурност зависи от силни Съединени американски щати. А когато един американски президент се опитва да "хвърли светлина" върху отношенията с Израел, не успява да заеме твърда позиция спрямо Иран, хвали Мюсюлманските братя в Египет, нарича половината Ерусалим израелско "селище" и подкрепя "границата в стил Освиенцим" с палестинската автономия, то тогава израелците имат основание за безпокойство.

Светът ще има полза от силно и динамично лидерство. Барак Обама не вярва в такова и точно поради тази причина противниците на Америка го подкрепят негласно за втори четиригодишен мандат. (БТА)

Вижте анкета по темата ТУК