Ромни продължава кампанията си, Обама ще чака резултатите в родния си Чикаго
Ромни продължава кампанията си, Обама ще чака резултатите в родния си Чикаго / снимки: Reuters

Кандидатът за президент на САЩ на републиканците Мит Ромни реши да не прекратява агитационната си кампания дори днес, в деня на изборите. Вчера от предизборния му щаб съобщиха, че той ще говори пред свои привърженици в два важни "колебаещи се" щата - Охайо и Пенсилвания, предаде ИТАР-ТАСС.

Вчерашният ден бе най-напрегнатият в кампанията на Ромни. Сутринта той говори във Флорида, имаше срещи във Вирджиния, Охайо и Ню Хемпшър. За финална проява бе избран Манчестър, щата Ню Хемпшър. Но помощници на Ромни казаха, че днес той ще отиде също така в Кливланд, Охайо, и в Питсбърг, щата Пенсилвания.

Според някои аналитици Ромни вероятно ще повтори тактиката на Обама от предишните президентски избори, когато речта в Индиана, произнесена в деня на изборите, му помогна да получи гласовете на членовете на избирателната колегия от този щат, който по принцип гласува за републиканците.

Ромни ще гласува със съпругата си Ан в град Белмонт, Масачузетс. От 2003 до 2007 той е бил губернатор на този щат, чиито жители традиционно подкрепят демократите. Ромни ще чака резултатите от гласуването в Бостън.

Ромни продължава кампанията си Обама ще чака резултатите в родния си Чикаго
netinfo

Обама обаче няма да продължава с предизборни прояви в деня за гласуване. Президентът на САЩ Барак Обама и помощниците му ще очакват разултатите от гласуването на президентските избори в родния град на президента - Чикаго. Това съобщи пред журналисти говорителката на предизборния щаб на Обама Джен Псаки. Тя каза, че в Чикаго президентът ще пристигне от Де Мойн, щата Айова, който ще е последната спирка в предизборната му кампания, предаде ИТАР-ТАСС.

Обама няма да има нужда да отиде до избирателната си секция, защото той гласува предсрочно още на 26 октомври. В деня на изборите той смята да поиграе баскетбол с приятели и сътрудници от щаба. Това е нещо като традиция, тръгнала от минали избори, в които е участвал, включително първични. Когато резултатите от изборите станат известни, Обама ще се обърне с реч към сънародниците си, предава БТА.

Вчера в програмата на Обама бяха Уисконсин, Охайо и Айова - някои от така наречените спорни щати, където силите на републиканците и демократите са приблизително изравнени и където има колебаещи се избиратели.

Говорителката на предизборния щаб на Обама каза, че в секциите, където е имало предсрочно гласуване, данните сочат, че Обама побеждава и в трите щата - Айова, Охайо и Уисконсин. По думите на Псаки там Обама води с 15-25 процента.

Самият Обама е убеден, че решаваща за тазгодишните избори ще е избирателната активност. В интервю за популярна сутрешна програма той каза, че преди четири години е имало невероятна избирателна активност, че хората са били въодушевени от съзнанието, че се прави история. Трябва да запазим постигнатите завоевания и да вървим напред, призова Обама.

Според последните социологически допитвания шансовете на двамата претенденти за Белия дом - Барак Обама и Мит Ромни, на практика са изравнени.

Ромни продължава кампанията си Обама ще чака резултатите в родния си Чикаго
netinfo

Междувременно стана ясно, че повечето американци смятат, че президентът демократ Барак Обама ще победи на президентските избори. Това показват данните от две социологически допитвания, чиито резултати бяха публикувани часове преди началото на вота, предаде ИТАР-ТАСС.

От 7000 анкетирани през почивните дни за проучване на вестник "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си, 50 на сто отдават предпочитание на Обама, а 47 на сто - на съперника му, републиканеца Мит Ромни. Само 35 на сто смятат, че Ромни може да победи. При действащия президент този процент е чувствително по-голям - 55 на сто.

Един от основните аспекти, в зависимост от който избирателите определят предпочитанията си, е икономиката. 48% от участвалите в анкетата смятат, че Ромни по-добре би се справил с премахването на икономическите трудности. Доверие на Обама в това отношение имат 47 на сто. В същото време 51% от участниците в допитването са уверени, че именно настоящият президент по-добре разбира от икономика. За Ромни същото казват 43 на сто. Обама води и в друго проучване, направено сред 4725 души от Ройтерс/Ипсос. Там подкрепата за президента е 48 на сто, а за съперника му - 46 на сто.

От своя страна легендарният американски певец и активист Боб Дилън прогнозира, че сегашният американски президент Барак Обама, който се бори за втори президентски мандат на изборите днес, ще разгроми противника си Мит Ромни, предаде Асошиейтед прес. "Не вярвам на медиите. Мисля, че победата на Обама ще бъде с голяма преднина", заяви Дилън, визирайки прогнозите на социологическите агенции, цитирани от американските медии, че Обама и Мит Ромни са с изравнени шансове.

Дилън направи своята прогноза в град Медисън, щата Уисконсин, в края на концерта си, състоял се броени часове след последния предизборен митинг на Обама в същия град.

Вижте анкета по темата ТУК