Русенският митрополит Неофит: Светият синод ще реши на кого какво
Русенският митрополит Неофит: Светият синод ще реши на кого какво / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Сливенският митрополит Йоаникий е заминал тази сутрин за София, за да присъства на извънредно заседание на Светия Синод, съобщи за Дарик секретарят на Сливенската митрополия Вълкан Янев.

Сега предстои организиране на погребението, което ще се ръководи от Великотърновският митрополит Григорий. „От там нататък Синодът ще избере един от владиците за наместник на председателството и ще се организира нов църковно-народен събор за избор на нов патриарх. Изборът ще се състои след четири месеца”, уточни Янев.

Ще запомня патриарх Максим с всички най-добри качества, които притежава един патриарх. Това каза за БТА Русенският митрополит Неофит по повод кончината на патриарх Максим.

На въпрос какво предстои оттук нататък митрополит Неофит каза, че заминава за София за „уреждането на този траурен момент”. „Каквото реши Светият синод, съгласно устава. Като се събере, той ще реши на кого какво”, заяви митрополит Неофит.

Заупокойна молитва се отслужва в митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив във връзка с кончината на Негово светейшество патриарх Максим. Това съобщиха от канцеларията на пловдивската митрополия.

Русенският митрополит Неофит Светият синод ще реши на кого какво
netinfo


Молитвата отслужват пловдивски свещеници, начело с пловдивския митрополит Николай. В цялата пловдивска епархия знамената в църквите са свалени вече наполовина в знак на траур. Заупокойната молитва бе предшествана от камбанен звън на храма „Св. Марина”.

Веднага след службата, пловдивският владика ще отпътува за София за участие в заседанието на Светия синод.

Патриарх Максим почина тази сутрин около 4.00 ч. в правителствената болница „Лозенец”.