Руската православна църква скърби за кончината на българския патриарх Максим
Руската православна църква скърби за кончината на българския патриарх Максим / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Руската православна църква скърби за кончината на главата на Българската православна църква - българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Там си спомнят за него като за мъдър човек, запазвал мирен дух в най-тежки жизнени обстоятелства, предаде ИТАР-ТАСС.

"Патриарх Максим, починал днес на 98-годишна възраст, е най-старият патриарх от предстоятелите на православните църкви в цял свят не само по възраст, но и по продължителност на патриаршеството си, траяло над 41 години", каза в интервю за агенцията протойерей Николай Балашов, зам.-председател на Отдела за външни църковни връзки в Московската патриаршия.

"Партиарх Максим бе искрен приятел на Русия и Руската църква, с която бе запазил тесни връзки от времето на своето служение като представител на Българската църква в Москва - отбеляза духовникът. Присъщи му бяха неизменна доброжелателност към хората, фино чувство за хумор. Тези му качества изцяло проличаха и по време на последното посещение на патриарх Кирил в пределите на Българската църква през април т. г.", допълни още той.

Представителят на руското православие окачестви българския предстоятел като мъдър, непоколебим човек и припомни събитията от 90-те, "когато някои политически сили в България повдигнаха въпроса да бъде свален от престола и в Църквата настана разкол". "Единството на Българската църква бе запазено до голяма степен благодарение на огромния личен авторитет на покойния днес патриарх", подчерта протойерей Николай, предава БТА.

"Кончината на Светейшия патриарх Максим е голяма загуба за българския народ, за целия български народ, за цялото православие. Вечна му памет!" - заключи представителят на Московската патриаршия.

Скоро ще бъде разпространено съболезнователно послание от името на Кирил, патриарх Московски и на цяла Русия, добавя агенцията.