Нещо за четене - епизод 21: Итало Калвино - Американски лекции
Нещо за четене - епизод 21: Итало Калвино - Американски лекции / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 21: Итало Калвино - "Американски лекции"
58345
"Нещо за четене" - епизод 21: Итало Калвино - "Американски лекции"
  • "Нещо за четене" - епизод 21: Итало Калвино - "Американски лекции"

В поредния епизод на рубриката „Нещо за четене” по Дарик Диана Боева представя „Американски лекции” от Итало Калвино.

Итало Калвино е роден през 1923 г. в Куба, но отрасва в Сан Ремо, Италия. Преди Втората световна започва да учи аграрно инженерство във Флоренция, след войната учи литература в Торино. Първия си роман публикува на 24 години. През 50-те и 60-те става известен с „Разполовеният висконт“, „Италиански приказки“, космическите комедии. Заселва се в Париж, сприятелява се с Реймон Кьоно и през 1973-а се присъединява към неговата „работилница за потенциална литература“, Oulipo. През 70-те се появяват „Невидимите градове“, „Замъкът на пресичащите се съдби“, „Ако пътник в зимна нощ“.

През юни 1984 г. Итало Калвино  е официално поканен от Харвардския  университет за лекционната поредица „Чарлс Елиът Нортън“. Става въпрос за цикъл от шест лекции, които се изнасят в рамките на една академична година. Традицията на Нортъновите лекции започва от 1926 г. и преди Калвино за тях са канени творци от ранга на Т. С. Елиът, Игор Стравински, Хорхе Луис Борхес, Нортръп Фрай, Октавио Пас. За първи път се предлага участие  на италиански писател и идеята е  той да представи заниманията  си по възможно най-концентрирания и  красноречив начин пред студентите.

Калвино се заема да пише „шест  предложения за следващото хилядолетие“: „някои достойнства, качества или характерни черти на литературата, които са ми особено скъпи, в перспективата на новото хилядолетие“.

Умира от инсулт през септемри 1985 г., точно преди гостуването  си в Харвард и преди да е  написал шестата лекция, „Съдържателност“. Италианското заглавие е поставено от жена му, Естер Калвино, а петте готови лекции – „Лекота“, „Бързина“, „Точност“, „Нагледност“ и „Множественост“, – събрани в томче, издадено посмъртно през 1988-а и представляват една от най-талантливите, прочувствени и аргументирани защити на художествената литература.

Още за „Американски лекции” от Итало Калвино – чуйте в звуковия файл от Диана Боева: