Догодина българите ще шамаросат ГЕРБ, смята Корнелия Нинова
Догодина българите ще шамаросат ГЕРБ, смята Корнелия Нинова / снимка: DarikNews.bg, Десислава Янкулова
Догодина българите ще шамаросат ГЕРБ, смята Корнелия Нинова
58341
Догодина българите ще шамаросат ГЕРБ, смята Корнелия Нинова
  • Догодина българите ще шамаросат ГЕРБ, смята Корнелия Нинова

Бюджет 2013 е бюджет на гарантираното обедняване, заяви народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова.

"Според най-новите социологически проучвания българите поставят като основни проблеми безработицата, ниските доходи, високите цени и обедняването. Очакванията на българите са правителството през бюджета да реши част от тези проблеми, които те в своите социологически отговори твърдят, че са най-важни. Правителството на Бойко Борисов отговаря на тези очаквания с шамар и вярвам, че догодина народът ще отговори със същото", коментира червеният депутат.

Нинова подкрепи своите думи с конкретни факти и числа. По думите й в бюджет 2013 е заложена безработица от 12,4 на сто, каквато и в бюджет 2012, т.е цифрата от 500 000 официално регистрирани безработни ще се запази и през следващата година.

По отношение на ниските доходи от БСП твърдят, че ГЕРБ увеличава минималната работна заплата с 8 на сто, пенсиите - с 9 процента, а натрупаната в последните три години инфлация е общо 12 на сто. Бюджетът залага през 2013 г. нова инфлация от 3,4 на сто, в същото време са замразени всички социални плащания, т.е. социална политика не се провежда, изтъкна Нинова.

Депутатът прогнозира, че цените на храните и стоките догодина ще продължат да се покачват заради новия акциз на дизела и керосина.

Освен това за първи път в бюджет 2013 не са заложени пари за национални доплащания на декар площ за земеделските производители. На всичкото отгоре българите са натоварени и с данък върху лихвите върху депозитите, напомни Нинова. От БСП са категорично против този данък, тъй като според тях той натоварва по-бедните.

Нинова посочи, че натрупаният вътрешен дълг в годините от управлението на ГЕРБ е в размер на 5 млрд. лева.