Необходим е общ прочит на Балканската война, смята Доган във връзка с казуса „Делов”
Необходим е общ прочит на Балканската война, смята Доган във връзка с казуса „Делов” / netinfo

„Необходим е общ прочит на нашата, Балканската история, а общ прочит означава историците от Балканските държави да седнат, да погледнат алтернативно на въпроса за победители и победени, за освободители и освободени". Така коментира лидерът на ДПС Ахмед Доган в Кърджали казусът с въздържанието на общинските съветници от Движението да приемат освободителят на града генерал Васил Делов през Балканската война за почетен гражданин. Доган бе в Кърджали като делегат в последната от поредицата областни конференции на ДПС.

Според него общият прочит на Балканската история „предполага да се съобразиш не само със своята политическа целесъобразност, но и с другостта на съседа.  Означава не само да издигнеш в правило едно военно събитие, но да включиш в него и човешките измерения, защото всяка война е свързана с много страдания". По думите на лидерът на ДПС самият факт, че въпросът за героиката на Балканската война не е решен до Втората световна война, по царско време, не е решен и по време на тоталитарния режим, най-малкото би трябвало да подскаже, че той е много дълбинен, засяга не само лоялността към държавата и държавността, но засяга и все още неизличими спомени за ужасите на Балканската война.

„Затова аз мисля, че нашите съветници са постъпили правилно, защото те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко свързано с нея", категоричен беше Доган.

Според него казусът „Делов" може да се постави само на национално равнище, от президента на републиката. Лидерът на ДПС изрази съмнение, че парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос и уточни, че от гледна точка на цялостта на държавата под „правилно" разбира позоваването на обединяващи принципи, а не търсенето на повод за разделителни линии и противопоставяне. Според Доган самото поставяне на този въпрос на този етап крие опасност от ерозиране на самата държавност. „Защото Балканската война е не само война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които по късно ние определихме като различни вариации на възродителен процес", коментира още лидерът на ДПС.  

По думите му напоследък имало анти-ДПС стратегия в една анти-ДПС кампания и тя имала две измерения. Едното било свързано с твърдения като тези на академик Георги Марков, според когото ДПС прокарва неоосманизма в България, а другото - свързано с твърденията, че ДПС едва ли не е проводник на радикалния ислям, визирайки се случая с имамите в Пазарджик. Според Ахмед Доган подобни твърдения се опитвали да сатанизират образа на ДПС и да захранват с енергия „различните национализми" във връзка с предстоящите избори