Заетостта ще бъде приоритет в работата на правителството през 2013-а
Заетостта ще бъде приоритет в работата на правителството през 2013-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заетостта щe бъде приоритет в работата на правителството през следващата година, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов във Враца в отговор на журналистически въпрос за очакваната безработица през 2013 г.

Той посочи, че за следващата година се залага същото или близко равнище на безработица, каквото е през настоящата - 11-12 на сто средно годишно. Предвиждаме увеличение на средствата както по ОП „Развитие на човешките ресурси”, така и по Националния план по заетостта, допълни министър Младенов.

Той не конкретизира какво ще бъде увеличението, но отбеляза, че средствата ще бъдат насочени към трайно безработните и хората с увреждания.

Много голям е интересът към схемите на оперативната програма, насочени към проблема с младежката безработица, посочи той в отговор на въпрос на БТА. По думите му стажуващите младежи вече са над 5500, като повече от половината остават за постоянно при работодателите, при които стажуват. Над 2200 са подадените заявления от младежи и работодатели по схемата „Първо работа”, вече са подадени и първите заявления за проекти по схемата „Ново работно място”, по която се предвижда и финансиране на фирмите за оборудване на новите работни места, допълни той.

Социалният министър посочи, че досега са усвоени 30 млн. лева от общо 72 млн. лв. от оперативната програма за безопасни и подобряване на условията на труд в предприятията. Според него, до крайния срок - 26 ноември, най-вероятно ще бъдат усвоени и оставащите 42 млн. лева. Той допълни, че през следващата година социалното министерство ще продължи работата за подпомагане на бизнеса, за да не закрива работни места, а да разкрива нови.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов направи първа копка заедно с кмета на община Враца Николай Иванов на Център за настаняване от семеен тип, който ще се изгражда в границите на съществуващия Областен социален комплекс в града. Центърът се реализира в рамките на проект „Детство за всички” на ОП „Развитие на човешките ресурси”.

По него се предвижда във Враца да бъдат изградени още два центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище за младежи, напускащи социални институции.

Строителството на сградите ще бъде финансирано от ОП „Регионално развитие” по проекта на общината „ИСКРА - Иновативен социален комплекс от резидентни инициативи” на обща стойност 2 462 071 лева. Общината съфинансира проекта с близо 140 000 лева. Бъдещите обитатели на центровете и защитеното жилище ще са общо 44 деца и младежи от социални домове.