Сирийската армия отблъсна нападение срещу военновъздушна база
Сирийската армия отблъсна нападение срещу военновъздушна база / снимка: Reuters, архив

Сирийската армия отблъсна днес бунтовническо нападение срещу военновъздушна база в северозападната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на държавната информационна агенция САНА.

Базираният в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи за „яростни сражения” около военното летище „Тафтаназ”, край което въстаниците атакуват от няколко посоки. По думите на Абу Омар ал Хомси, командир от бунтовническата армия в Алепо, от тази база се извършват повечето от набезите на правителствената авиация срещу северните сирийски провинции.

При атаката срещу стратегическата база „Тафтаназ” в провинция Идлиб били използвани миномети и тежка артилерия. Сирийската армия успяла да убие десетки от нападателите и унищожила тяхната бойна техника. „Тафтаназ” е най-голямата военновъздушна база в Северна Сирия. Оттам излитат хеликоптерите, които участват в сраженията с бунтовниците, отбелязва БТА.

По-рано днес, също в провинция Идлиб, противници на режима на президента Башар ал Асад превзеха за кратко базата на противовъздушната отбрана в Дуейле. Те обаче не успяха да я задържат и се изтеглиха след контраатака на армията.

Вчера бунтовниците завзеха северозападния град Саракеб, през който минава важното шосе от Дамаск за Алепо в посока север-юг и друго, което свързва Алепо с крайбрежния град Латакия, съобщи центърът.

Правителствени самолети са атакували източното дамаско предградие Дума, част от което е под контрола на въстаниците, вкл. местния полицейски участък и общината. В сраженията в Дума тази нощ са загинали 21 войници, а 30 други са били пленени от бунтовниците, съобщи още Сирийският център за наблюдение на човешките права.