Увеличаване на безработицата прогнозират от Асоциацията на индустриалния капитал
Увеличаване на безработицата прогнозират от Асоциацията на индустриалния капитал / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Безработицата ще продължи да се увеличава и догодина, макар и не с толкова силни темпове. Това прогнозира пред Дарик председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му тя ще се задържи над 12 на сто, но пък който остане на работа, може и да получи по-висока заплата.

Експортно ориентираните предприятия ще са принудени да освобождават кадри, коментира Васил Велев. Работата си ще запазят само служители, които могат да работят на няколко фронта. „В момента безработицата е над здравословните равнища за една икономика и в една такава ситуация работодателите предпочитат да задържат по-комплексните кадри, които могат да свършат работа на повече фронтове, тъй като ситуацията е много динамична и се налага преструктуриране на звена и винаги е по-добре, когато има допълнителни умения", каза Велев.

Сериозен проблем пред бизнеса е липсата на квалифицирани кадри за определени дейности – например: инженери. „За съжаление, не е пречупена тази нагласа да се кандидатства по престиж, а престижни са други професии, които нямат връзка с потребностите на икономиката", каза Велев.

Средната работна заплата ще се увеличи с 5-8 на сто догодина, но след като се направят нужните съкращения.