История Славянобългарска е национална институция, смята Маргарита Попова
История Славянобългарска е национална институция, смята Маргарита Попова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Тази малка ръкописна възрожденска книга е национална институция. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на откриването на международна конференция в Пловдив по повод 250 години от написването на "История Славянобългарска".

Тя допълни, че атонският монах е открил и назовал кодовете на националното възраждане, съзнание и самосъхранение. А те са вяра, род, език, отечество и история. Това е уникално прозрение на българското Възраждане, с което то се нарежда до великото европейско Просвещение.

Няма друга ръкописна книга, преписана около 60 пъти, и за наша гордост 40 преписа се намират в Националната библиотека, каза още Попова.

Да вървим по стъпките на нашите будители, за да бъдем и ние будители и да възпитаме така и нашите деца, за да ги направим по-добри, открити и спокойни граждани, призова вицепрезидентът. Тя пожела на всички да бъдат заедно в много бъдещи будителски дела и начинания.

Маргарита Попова получи като подарък преписа на Историята, направен от Найден Геров и прие предложението на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" да стане патрон на проекта "Народните будители и аз".