Истината за френските шпиони в люцерната
Истината за френските шпиони в люцерната / снимка: БГНЕС, архив
Истината за френските шпиони в люцерната
58241
Истината за френските шпиони в люцерната
  • Истината за френските шпиони в люцерната

Преди две седмици в плевенското село Коиловци местни жители заловиха няколко французи, приземили се в полето с парашути. Помислили ги за крадци, заради което последва бой, при който двама от французите са простреляни в краката, на третия му е счупен носът, а последните двама успели да се скрият из полетата с люцерна. Дни по-късно вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че чужденците били любители на екстремните спортове, че всичко било голямо неразбирателство и че парашутистите вече са в безопасност във Франция. За проследилите историята обаче останаха няколко недоизяснени въпроса. Колкото и екстремно да спортува човек, защо ще реши да скача с парашут посред нощ? Защо в колата им има три лаптопа и водолазен костюм? И може би най-озадачаващото - защо, след като са върнати във Франция, са настанени във военна болница? Веднага плъзнаха шеги, че това са френски тайни агенти, а мнозина сравниха комичната ситуация с английския сериал "Ало, Ало!".

В историята е време да се включи името на разследващия журналист, режисьор на документални филми и фоторепортер Жан-Пол Ней. Той е главен редактор на френския сайт Infos Défense, посветен на френски и световни военни теми, както и на теми, свързани със сигурността и със стратегическите въпроси. Според неговото издание петимата французи, заловени от плевенчани, действително са били тайни агенти! При това от Главната дирекция за външна сигурност (DGSE) или френското ЦРУ.

Господин Ней, свързахме се с Вас относно статията във Вашата медия за случая с френските парашутисти, които бяха нападнати в България.

Искате да кажете за тайните агенти, които бяха нападнати в България. Да, парашутисти са били, но официалното им качество е служители в тайните служби.

Именно за тях. Официалното становище на българското вътрешно министерство е, че те са били любители на екстремните спортове.

Това не е вярно. Ние си имаме източници - не става въпрос за някой интернет блог, нито за слухове, а за потвърдени сведения. Имаме три източници по този случай, все от сферата на отбраната. Не са политически, само военни. Така че, на 100% можем да потвърдим тази информация.

Има ли вероятност тези разкрития да доведат до международен скандал?

Не, в никакъв случай! Важно е да се знае, че вашите агенти правят абсолютно същото в чужбина. Като цяло, преди да предприемат каквито и да било истински военни мисии тайните агенти на френските служби DGSE, които са като американското ЦРУ, правят тренировки на реален операционен терен в приятелски държави. Така те са по-подготвени за истинските си мисии, във вражеските държави - тренировките им позволяват да изпробват в реалния свят техните способности и методи, а не само да репетират във военни лагери. Такива тренировки, разбира се, винаги крият рискове.

Но пак, това се практикува във всички световни тайни служби. Например - вашите вероятно тренират в Румъния, шведските - в Норвегия и така нататък. Това се прави, за да се избегнат тренировките на "игрален терен", т.е. фалшив - а да се извършват реални тренировъчни ситуации. Следователно според мен българските и румънските служби не са били информирани, тъй като именно това е целта на тренировката.

Агентите тренират на терен, където съществува реален риск те да бъдат заловени. И ако бъдат, то това се отчита като тяхна грешка, но поне не рискуват да бъдат убити. В случая, разбира се, този риск се е оказал реален и местните са ги посрещнали с пушки, и ситуацията се е превърнала във фарс.

Щом българските служби не са знаели за конкретната тренировка, това ще рече ли, че има някакво споразумение между службите в различните държави да позволяват подобни изяви?

Да, има си официални споразумения, например за обмен на войски, на военно обучение. Това се ръководи не само на военно, но и на дипломатическо ниво. Освен това има и словесни разбирателства между службите, базирани на приятелските принципи и добрите отношения, да има подобно взаимно съдействие за такива тренировки. Общо взето, резултатите от подобен случай на залавяне на агенти са, че политиците си удрят по някой друг символичен шамар - вашето правителство вероятно е "дръпнало ушите" на Франсоа Оланд, ако мога така да се изразя, и на нашия военен министър, но дотам. Според мен даже не е имало строги думи, защото всичко това се приема като част от "правилата на играта". Както виждате, даже не са били арестувани - направо са ги върнали у дома.

Това означава ли, че ако същото нещо се случи с български тайни служители във Франция, последиците ще са същите?

Абсолютно същите. Ще бъдат заведени в посолството. Няма да има последици за вашите хора, защото ние сме приятелски държави и приемаме, че вие имате нужда да провеждате тренировки зад граници, както и ние.

Така че, не бива случилото се да се възприема като операция срещу България или Румъния - пак повтарям, че това е тренировка, а не операция. Начинът, по който процедират, е измислен преди десетилетия от британските SAS и френските спецслужби. Скачаш от самолет недалеч от вражеската граница, отваряш си парашута още отвисоко и вятърът те отнася много надалеч, до 40-ина километра навътре във вражеска територия. От петимата в България - едните са кацнали с парашути, а другите са си пристигнали по официален начин през летището - но все пак вероятно с фалшиви документи. Нали все пак са тайни агенти. Всъщност, двама от петимата заловени са били квалифицирани агенти, останалите трима са били начинаещи.

Знаете ли какво се е случило с лаптопите им, с колата, с водолазния костюм?

Според мен колата е била под наем, а уредите - върнати. Но и вашите служби без съмнение са се опитали да проверят какво има на компютрите - това също е част от правилата на играта.