Българи пребили френски разузнавачи край Плевен, помислили ги за крадци
Българи пребили френски разузнавачи край Плевен, помислили ги за крадци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Българи пребили френски разузнавачи край Плевен, помислили ги за крадци
58216
Българи пребили френски разузнавачи край Плевен, помислили ги за крадци
  • Българи пребили френски разузнавачи край Плевен, помислили ги за крадци

Френските парашутисти, които бяха заловени в плевенското село Коиловци в нощта между 15 и 16 октомври, не са били любители на екстремните спортове, а френски тайни агенти. Това заяви пред Дарик френският журналист, специализиращ в темите на отбраната Жан-Пол Ней. Военни източници, с които е разговаряло неговото специализирано издание "Анфо Дефонс", са му потвърдили, че петимата французи, заловени от местни и помислени за крадци, са били на тренировка в реален терен, като част от военни тренировки, които редовно се извършват зад граници от всички тайни служби по света, включително от българските.

Такива тренировки се базират на ненаписани приятелски договори между службите на приятелски държави, обясни той.

Ето какво още разказа Жан-Пол Ней за случката
: „В нощта на 16 октомври тази година двама парашутисти и трима техни колеги, чакащи ги на земята, бяха заловени от местни близо до плевенското село Коиловци. Да, парашутисти са били, но официалното им качество е служители в тайните служби!"

Според официалното становище на българското вътрешно министерство те са любители на екстремните спортове?

"Това не е вярно! Ние си имаме източници - не става въпрос за някой интернет блог, нито за слухове, а за потвърдени сведения. Имаме три такива източници, все от сферата на отбраната, така че на 100 % можем да потвърдим тази информация".

Българите, които са били въоръжени с огнестрелно оръжие, помислили чужденците за крадци. Последвал спор, при който двама от французите са били простреляни в краката, а третият е със счупен нос. Двама успели да избягат невредими. В автомобила, който шофирали чакащите ги, са намерени три лаптопа, професионален фотоапарат и водолазен костюм. Българският външен министър Цветан Цветанов каза, че това са били любители на екстремните спортове и че са се върнали във Франция.

Вероятно ли е тези разкрития да доведат до международен скандал?

Не, в никакъв случай! Вашите агенти правят абсолютно същото в чужбина! Като цяло, тайните агенти на френската служба DGSE, която е като френското ЦРУ, правят тренировки на реален терен. Така те могат да са по-подготвени за истинските си мисии във вражески държави. Тренировките им позволяват да изпробват в реалния свят техните способности и методи, а не само да репетират във военни лагери. Такива тренировки, разбира се, винаги крият някакви рискове. Но мога да кажа, че няма някаква военна операция, която да се приготвя в България, нито в Румъния.

Но, пак, това е практика сред всички световни тайни служби. Така че това не е "игрален терен", т.е. фалшив, а съвсем реален тренировъчен терен. Следователно, според мен, българските и румънските служби не са били информирани, тъй като именно това е целта на играта.

Френските медии съобщават, че тримата ранени са приети във военната болница Перси, в Западен Париж.

Цялото интервю на Жан-Пол Ней с Николай Тихов ще можете да чуете в петък сутринта в предаването „Дарик Кафе".