Все още се търсят строители за Израел, заплатата е 1800 долара
Все още се търсят строители за Израел, заплатата е 1800 долара / снимка: МОМН, архив

Продължава набирането на строителни работници за Израел. По спогодба  с българското правителство Израел търси хора за 3500 работни места, съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта Пламен Начков.

Вероятно заради слабия интерес към обявата изискванията към кандидатите са променени. Възрастовата граница е увеличена от 47 на 50 години. Премахнато е и условието за доказване на образование и трудов стаж чрез документи.

„Голяма част от кандидатите отпадаха, защото в трудовите им книжки е записано общ работник, и те не можеха да докажат, че имат необходимите умения. Вече е въведен практически изпит, в рамките на  който могат да покажат какво могат“, поясни Начков.

Месечната заплата е около 1800 долара за 211 часа труд. Търсят се най-вече кофражисти и арматуристи, както и работници по керамични облицовки и мазилки. Желаещите могат да подадат документи в Бюрото по труда.

Кандидатите трябва да са български граждани на възраст между 25 и 50 години; да не са работили в Израел; да нямат първа степен роднини, които да работят в там (с изключение на братя и сестри); да са медицински и физически подходящи за усилена работа в строителния сектор при израелските климатични условия, включително и за работа на височини. Желаещите да работят в чуждата страна трябва да имат опит и да не страдат от туберкулоза, хепатит, сифилис, гонорея, СПИН.

Сред изискванията е и липсата на криминално досие. Няколко души обаче са се опитали да прикрият миналото си, добави Начков.