Три варненски комплекса с национални награди за строителство
Три варненски комплекса с национални награди за строителство / netinfo

Три комплекса от Варна се пребориха за специалните награди в тазгодишното издание на международния конкурс за строителство, архитектура и дизайн  - VIP Property AWARDS. Международното жури отреди призовете за „Пространствен дизайн“, „Морски комплекс“ и „Локация на годината“ на три комплекса от Морската столица:

•    Варна Саут Бей
•    Кабакум Бийч Резидънс
•    Ривиера Бей

В състава на журито най-силно впечателение направи присъствието на строителите на хотел „Версаче“ в Дубай – фирма „Gulf Precast Concrete“. По адрес на варненските проекти, изпълнителният директор и собствник на компанията – Елиас Серафим, заяви в официалното си слово:

„Огромно впечатление, от гледна точка на строителство, изпълнение, архитектура и цялостен дизайн ни направиха трите сгради от най-големият Ви морски град. Освен очевидните качества, трябва да се отбележат и изключителните възлови локации на трите комплкса. Затова бихме искали и трите номинирани сгради да бъдат наградени.“

Мащабът на трите комплекса е огромен и в по-прагматичен план те вече носят съществени ползи за Варна и региона. Инвеститорите на Ривиера Бей посочват, че по време на строителството са били разкрити стотици работни места и в настоящия момент български специалисти продължават довършителните дейности. Откриването на комплекса предстои след 6 месеца, а постигането на високи стандарти, според чуждите бизнесмени,  е разковничето за добрата печалба, която трябва да се търси чрез заможни клиенти. Богатите купувачи, естествено, идват на определена цена - комплексът предлага елитни ресторанти, открити и закрити басейни, панорамни тераси, частни джакузита,  първокласно 24-часово обслужване и най-желания съсед – морето, което се намира на една плажна ивица разстоянияе.

Три варненски комплекса с национални награди за строителство
netinfo


Звучи като холивудска приказка, но се оказва една обективна реалност, която обещава да стане щастливо ежедневие за мнозина.  Съвсем логично Красимира Йорданова – директор „Продажби“ в компанията инвеститор  прие  наградата за „Локация на годината“ с думите:

„Няма по-добър критерий за успех от желанието на хора от над 15 националности да нарекат твоята сграда свой дом.“

За нас остава утехата от привлечените средства и увеличеното потребление на стоки и услуги, което неминуемо върви със заможните купувачи. 

По-високият клас потребители е отколешен стремеж на местния бизнес и редица политици, но като цяло си остава непостигната цел. Със сигурност битката за елитни купувачи в Златни Пясъци и Слънчев Бряг е изгубена. Сега остава надеждата за крайградските и градски комплекси, изпълнени в модерните крос форми – съчетание на жилищно и ваканционно предназначение.

Олицетворение на новата тенденция е комплекс Варна Саут Бей, чийто слоган е достатъчно  красноречив: „Курорт в градска среда“. От едноименната компания-инвеститор са се заели да съчетаят удобствата на големия град и уединението на ваканционния имот. Юрий Павлов пояснявя добрите предпоставки за прилагане на желания модел: 

„Комплексът граничи от едната страна с Аспаруховския парк, на юг е опасан от държавен горски фонд с уникално  съчетание на иглолистна и широколистна гора, а пред Варна Саут Бей е само огромният плаж на Аспарухово. Пясъчната ивицца е защитена от преки ветрове, а  дълбочината в залива се увеличава много плавно , което го прави изключително подходящ за семейства с деца и хора без плувни умения. И всички това в пределите на град Варна!“

Три варненски комплекса с национални награди за строителство
netinfo

Докато откриването на Ривиера Бей и Варна Саут Бей тепърва предстои, то Кабакум Бийч Резидънс може да се похвали с успешна двугодишна история. Той ефективно съчетава жилищните и ваканционни нужди на своите обитатели, което се оказва нелеко изпитание за уменията на служителите, тъй като собствениците съставляват букет от над 10 националности.  В икономически аспект, извън тържествения характер на наградите, трябва да отбележим, че комплексът дава целогодишно препитание на десетки българи, ангажирани в управлението на собствеността и хотелския мениджмънт на частните апартаменти.

Сред постиженията на инвеститорите, освен красиво осветената нощна фасада край която се снимат туристите, уверено може да се причисли популяризирането на плаж Кабакум, който от едно тясно-регионално понятие се превърна в зона, разпознаваема и предпочитана не само от варненци, но от хиляди българи и чужденци. Маркетлозите от Кабакум Резидънс с усмивка обясняват, че успехът се дължи на звучността на името и фонетичната близост със световноизвестната Копакабана, което по-скоро е самоирония в светлината на бразилските мащаби.

Три варненски комплекса с национални награди за строителство
netinfo


Сградата се оказва притегателна за светски събития, които не липсват през топлите месеци на годината. Тяхната арена традиционно става разкошната лятна тераса на комплекса, а за нас остават поводите за местен патриотизъм, че това здание бе избрано  да илюстрира прелестите на българското черноморие в имиджов филм за нашата страна, заснет от през миналата година от американската модна и лайфстайл телевизия Фешън 1.