Fiat планира да пусне 17 нови автомобила в Европа до 2016-а
Fiat планира да пусне 17 нови автомобила в Европа до 2016-а / снимка: Reuters, aрхив

Главният изпълнителен директор на Фиат (Fiat) Серджо Маркионе съобщи, че ще увеличи производството на Мазерати (Maserati), Алфа Ромео (Alfa Romeo) и Джип (Jeep) в Европа до 2016 година, за да съживи италианските предприятия на автомобилостроителя, предаде Асошиейтед прес.

Обявеният снощи нов производствен план на Фиат, който контролира Крайслер (Chrysler), предвижда пускането на 17 нови модела от Италия в периода 2013-2016 година, пише БТА.

Маркионе посочи, че вниманието е съсредоточено е върху луксозните марки Мазерати и Алфа Ромео, тъй като маржовете им са достатъчно високи, за да се получава печалба и да се изнасят. Планът включва по-малък джип, насочен предимно за Европа.

Планът цели да използва капацитета на пет италиански завода, а не да го намалява, както се опасяваха профсъюзите. Маркионе понижи общите производствени цели на Фиат и

Крайслер. Първоначалните планове бяха за годишно производство от 6 милиона коли до 2014 година, а сега предвижданията са за 4,6 милиона до 4,8 милиона. Фиат очаква за произведе 4,2 милиона коли тази година.