СО инвестира 300 000 лв. в осветяването и повдигането на пешеходните пътеки
СО инвестира 300 000 лв. в осветяването и повдигането на пешеходните пътеки / снимка: БГНЕС
СО инвестира 300 000 лв. в осветяването и повдигането на пешеходните пътеки
58120
СО инвестира 300 000 лв. в осветяването и повдигането на пешеходните пътеки
  • СО инвестира 300 000 лв. в осветяването и повдигането на пешеходните пътеки

Над 260 пешеходни пътеки в София вече са осветени, за да се виждат и в тъмното време, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Днес тя откри първата по рода си светеща пешеходна пътека с наземно осветление по нея, която се намира на бул. „Васил Левски” до Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Идеята е разработена от български млади учени, като идеята е пешеходната пътека да започва да мига, когато преминава пешеходец. Новата такава пътека вече е в експлоатация. Предстои да се анализират ползите и разходите за такъв тип пътеки, за да се вземе решение дали и останалите пътеки в София да се правят по този начин.

„Вечерно време, всеки е шофирал, знае, че се губи маркировката, ако не е осветена. Имаме вече 35 повдигнати пешеходни пътеки, в момента още 10 се работят. Възложих да бъде повдигната пътеката и в „Овча купел”, където загина една жена. Имаме подадени от КАТ 40 пътеки, аз възложих още няколко, до края на ноември ще имаме 45 повдигнати пешеходни пътеки”, обясни Фандъкова.

До този момент общината е инвестирала около 300 000 лв. в осветяването и повдигането на пътеки.

Интензитетът на светлините по новата пътека се променят през деня и вечер, обясни Александър Цветков от БАН, който е в екипа, разработил проекта. „През деня трябва да отговаря на критерии да се вижда от 50 метра от посоката на движение, тъй като светлината е насочена към шофьорите. През нощта сигурно и от 500 метра се вижда тази пътека”, разясни той.

„Пътеката е уникална с това, че засича посоката на движение на пешеходците - бягащата светлина минава в посоката в която пресича пешеходецът и започва да свети, когато той започне да пресича”, допълни той.

Пътеката при Софийския университет е струвала 25 000 лв., осигурени от частна фирма. Спонсорът ще финансира изграждането на още четири такива пътеки в София, на места, посочени от Столичната община.