Посланик и кмет засадиха холандски лалета край паметник Майка България
Посланик и кмет засадиха холандски лалета край паметник Майка България / DarikNews.bg
Карел ван Кестерен
58116
Карел ван Кестерен
Даниел Панов
  • Карел ван Кестерен
  • Даниел Панов

Българите са повече от добре дошли в Холандия, тъй като страната има необходимост от работна ръка. Това каза във Велико Търново холандският посланик Карел ван Кестерен, като цитира думите на кмета на Ротердам, който миналата седмица е бил в България и е споделил впечатленията си с посланика. Коментарът на ван Кестерен бе по повод изтекла информация в медиите, че до 2014 г. Холандия ще остане затворена за работа на българи и румънци.

"Наблюдаваха се много случаи на лошо настаняване, лоши жилищни условия и ниско заплащане, затова сега е направена програма, която предвижда тези въпроси да бъдат изчистени до 2014 г.", посочи посланикът. Той съобщи още, че Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор в България. Според него това донякъде се дължи и на факта, че много чужди фирми избират да регистрират офисите си в Холандия.

Ван Кестерен присъства на първия по рода си Ден на Холандия във Велико Търново. Събитията са организирани от посолството на Кралство Нидерландия с подкрепата на Община Велико Търново.

Инициативите продължават през целия ден, като началото бе дадено с откриване на фотоизложба в залите "Рафаел Михайлов". Тя показва 30 висококачествени изображения, представящи холандската природа, култура, архитектура, жители и ежедневие. Изложбата беше открита от холандския посланик и кмета на Велико Търново Даниел Панов. След това двамата засадиха и няколко холандски лалета в градинката до паметника "Майка България". Общо 800 луковици са предоставени от посолството на Холандия за великотърновския парк. Те са от четири различни сорта и първите им цветове великотърновци ще видят на пролет.

В следобедните часове посланик Ван Кестерен ще бъде във Великотърновския университет, където ще изнесе лекция за икономическото развитие и позицията на Нидерландия в световен мащаб, а след това ще се срещне със студентите от катедрата по Нидерландистика. ВТУ е единственото висше учебно заведение в България, в което се изучава холандски език и аз се радвам, че тук ще мога да разговарям със студентите и преподавателите на родния си език, каза посланикът.

Чуйте го в първия звуков файл.

Холандски фирми ще участват в Коледния базар във Велико Търново през декември, съобщи кметът Даниел Панов. Договорено е още холандско участие в Международното изложение културен туризъм догодина. Обсъдихме и възможността Велико Търново да си партнира и да обменя добри практики с холандски град, добави кметът.

Чуйте го във втория звуков файл.

Програмата ще продължи вечерта във великотърновски хотел, където холандски компании, развиващи дейност в региона, ще представят своята дейност и добри практики, а представители на холандското посолство ще се фокусират върху икономическите сектори от интерес за Нидерландия. Презентации ще направят три холандски фирми, които имат изградени бази основно в Севлиево. "Холандия в един ден" ще приключи с прожекция на холандския филм "Bon Voyage" в 20,00 ч. в Арт Клуб „Таралеж".