Общинският съвет в Шумен против ликвидацията на Белодробната болница
Общинският съвет в Шумен против ликвидацията на Белодробната болница / Дарик-Шумен, архив

Общинският съвет в Шумен се обяви против ликвидацията на Белодробната болница в града. Местните парламентаристи упълномощиха представителя на общината в Общото събрание, д-р Стоян Тодоров, да гласува против предложението на министерството на здравеопазването за прекратяване на дружеството.


Припомням, че с писмо до Община Шумен, здравното министерство предлага свикване на Общо събрание, като основна точка в дневния ред е прекратяване на дружеството чрез ликвидация, то е насрочено за утре.


Според юристите в местния парламент за да започне процедура по ликвидация се изисква 100% съгласие на съдружниците. След като д-р Тодоров беше упълномощен да гласува против, това би спряло обявяването на такава процедура.


По време на обсъждане на въпроса в сесийна зала стана ясно, че се е провело общо събрание на колектива на Белодробната болница, след което работещите там са излезли с предложение, под което подписите си са сложили 21 служители. Те предлагат да се обмисли възможността за сливане на МБАЛ-Шумен и Белодробната болница, като по този начин според тях ще се запази дейността на бившият туб диспансер, както и голяма част от работните места в него.


По време на дискусията в местния парламент, д-р Парашкева Вичева от БСП заяви, че бъдещето на Белодробната болница е трудно защитимо. По думите й, лечебното заведение има хубава сграда, модерна и скъпа апаратура, но няма кадри. „Четирима специалисти вече са напуснали болницата и не биха се върнали при никакви условия. В момента там има само четирима лекари, трима от тях са пенсионери в напреднала възраст. Без специалисти не можем да покрием стандарта", коментира д-р Вичева. По думите й, болницата е неефективна и трудно ще бъде защитена нейната дейност.

„Бъдещето на тази болница е трудно защитимо, защото няма да може да покрием стандарта и да защитим дейността", каза още д-р Вичева.