На рождения си ден българският патриарх продължава да е в реанимация
На рождения си ден българският патриарх продължава да е в реанимация / снимка: Sofia Photo Agency, архив
На рождения си ден българският патриарх продължава да е в реанимация
58102
На рождения си ден българският патриарх продължава да е в реанимация
  • На рождения си ден българският патриарх продължава да е в реанимация

На рождения си ден българският патриарх Максим продължава да е в реанимацията на правителствена болница. В деня, когато навършва 98 години негово високопреосвещенство не можа да посети Троянския манастир, където традиционно отбелязва рождения си ден, нито празничната литургия в столичния храм "Свети Александър Невски".

Патриархът отдавна е в болница и архиереите се надяват скоро да бъде преместен в друго отделение, разказа пред Дарик говорителят на Светия Синод митрополит Неофит.

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.