ВАС потвърди решението на Административен съд - Ямбол за отмяната на Наредбата за местните такси и цените на  услугите
ВАС потвърди решението на Административен съд - Ямбол за отмяната на Наредбата за местните такси и цените на услугите / Дарик Сливен, Архив

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - Ямбол, с което беше отменена Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите на територията на община Ямбол, приета с Решение  на Общински съвет .

Делото беше образувано по жалба на Сдружение с нестопанска цел "Гражданска инициатива "Справедливост" София, с която се искаше отмяна на подзаконовия нормативен акт. Като страни в производството бяха конституирани Сдружение с нестопанска цел "Гражданска инициатива "Справедливост" - гр.София, чрез председателя на УС Иван Груйкин - оспорващ, а ответник беше Общински съвет - Ямбол.

В мотивите на решението на Административен съд - Ямбол беше посочено че, макар и издадена от компетентен орган и при спазване на необходимата форма, оспорената наредба е приета при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. Заради това, Административен съд - Ямбол реши да отмени Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите на територията на община Ямбол.

Това решение беше обжалвано от Общински съвет - Ямбол, но състав на Върховния административен съд се произнесе окончателно, че обжалваното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила. Част от мотивите на ВАС са, че Ямболският административен съд е обсъдил фактите по делото като се е съобразил и с указанията на Върховния съд и правилно е приложил материалния закон.

Решението на ВАС е окончателно.