Ураганът Санди може да се превърне в изключителна разрушителна стихия
Ураганът Санди може да се превърне в изключителна разрушителна стихия / Reuters

Ураганът Санди се очаква да порази с голяма сила източните американски щати и да се обедини със студен фронт в рядко срещано съчетание на климатични фактори, което се очаква да насочи бурята навътре в сушата и да разшири обсега на брулещите й ветрове, предаде Ройтерс.

Климатичното явление, наричано от някои синоптици "Франкенсторм", е много необичайно и може да се окаже една от най-разрушителните американски бури през последния половин век по няколко причини, посочени от Хидрометеороложкият прогностичен център на САЩ, посочва БТА.

Първо, ураганът ще се съчетае със студен фронт, подобно на урагана Хейзъл през 1954 г. и това го прави исторически. Разликата с миналогодишния ураган Айрийн, който нанесе щети на стойност 4,3 млрд. долара, е, че Санди ще донесе снежна настилка от над 61 см в по-високите места, особено в Западна Вирджиния, а това може да причини масово прекъсване на електричеството. Санди може да причини и по-големи наводнения от Айрийн, тъй като ще има повече силни пориви, особено в северно Ню Джърси, град Ню Йорк и Лонг Айлънд, посочва синоптикът Дан Питърсън от Хидрометеороложкият прогностичен център на САЩ. Синоптиците отказват да предричат колко разрушителен ще е ураганът в сравнение с предишни бури, но твърдят, че той има потенциала да е катастрофален.

Второ, повечето тропически бури, които достигат средноатлантическия регион, се придвижват на североизток или навътре в океана. Санди ще се движи на северозапад и ще отприщи най-голямата си сила над по-голям район от сушата, отколкото една обикновена буря. Ураганът ще се съчетае с още две климатични системи - едната над източна Канада, а другата - буря, която се движи югоизточно през долината Тенеси. Тези две бури и техните ветрове ще направляват Санди и ще я насочат на северозапад. Обединяването на трите бури е изключително рядко явление, посочи директорът на Националния център за ураганите в Маями Рик Наб. Освен това Санди идва в края на сезона на ураганите в североизточните щати и може да стане необичайно разрушителна, тъй като ще се съчетае с по-студени въздушни маси, които обикновено не присъстват в топлите летни месеци.

Трето, Санди ще се развилнее на площ от над 800 км в диаметър. За сравнение изключително разрушителният ураган Андрю през 1992 г. отприщи силни ветрове върху район с размер само една пета от тази площ. Според Крис Лендси, прогностик на урагани в Националния център за ураганите, Санди ще причини големи наводнения - от 2,4 метра в крайбрежни райони, което ще е катастрофално за ниските места.

Ураганът Санди може да се превърне в изключителна разрушителна стихия
netinfo