Търг за земеделски земи в община Стралджа
Търг за земеделски земи в община Стралджа / Дарик Сливен, архив

Близо 200 имота общинска земеделска земя в землищата на селата Поляна, Войника, Люлин, Саранско, Каменец, Правдино, Първенец, Тамарино, Маленово, Александрово разигра община Стралджа на търг за отдаване под наем за срок от 6 години. Обект на търга бяха земеделски земи от различна категория, съобщават от общинския пресцентър.

Комисията, назначена от кмета на общината Митко Андонов, с председател заместник-кметът Иван Георгиев, отчете, че явилите се 5-ма кандидати са участвали успешно в търга и наетата земя е около 70% от обявената. С най-висока цена, над 60 лв./дка,  се оказват имотите в землището на Каменец, останалите са спечелени с наддаване само на една стъпка. Желаещите да обработват общинска земеделска земя под наем са хора, които реално обработват земи в съответните землища и сега добавят към тях новонаетите. Без внимание остана само земеделската земя на територията на Александрово, където имотите са предимно от V-VІ категория в планински район и вероятно това е причина за липсата на интерес.

Търгът обхващаше предимно по-малки парчета от по 3, 4 или 5 дка. С приключването му се изчерпва свободната общинска земеделска земя за отдаване под наем. В землището на Стралджа общината няма свободна земеделска земя за отдаване под наем.