Патриарх Максим е в болница заради обща отпадналост
Патриарх Максим е в болница заради обща отпадналост / Sofia Photo Agency

Българският патриарх Максим е в Правителствена болница и за първи път тази година лекарите му забраниха да служи на рождения си ден, който е в понеделник, информира bTV. Главата на православната ни църква днес е бил посетен в болницата от софийски свещеници и е приел причастие заради Димитровден.

Директорът на Правителствена болница Любомир Спасов потвърди, че дядо Максим е приет в болницата преди няколко седмици заради обща отпадналост. Той категорично отрече патриархът да е в кома, както съобщават някои медии.

В понеделник дядо Максим навършва 98 години, но лекарите не разрешават да участва в литургия.

Отец Ангел, протосингел на Софийската митрополия, каза: „Аз вярвам и всички вярваме, че тепърва ще се възстановява и ще бъде все по-добре и по-добре. С идването на чудотворната икона на Света Богородица "Достойно ест" една от задачите е да отидем при Негово Светейшество, той да се поклони на нея и след това отново да се върнем. Иконата ще бъде поставена в „Свети Александър Невски".

Иконата, която идва от Атон, ще бъде изложена денонощно в храм-паметника. Копието на "Достойно ест" след това ще остане като подарък за катедралата по повод 100-годишния й юбилей.