Видин празнува Димитровден
Видин празнува Димитровден / Община Видин

С тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. Димитър Солунски", отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан започна духовният празник на Видин. След това пред църквата бяха осветени училищните знамена и към централния площад „Бдинци" потегли традиционното празнично шествие. Там бе извършен тържествен ритуал по издигане знамената на Община Видин и Република България.

Приветствие към гражданите и официалните гости за Димитровден поднесе кметът на Община Видин Герго Гергов. В него той отбеляза, че жителите на града ни се гордеят със своята история, която води началото си отпреди две хилядолетия. Видинският кмет изрази своята увереност, че Видин се променя. Той посочи, че Дунав мост 2 е вече факт и само след няколко месеца ще влезе в експлоатация. Гергов коментира, че освен този важен инфраструктурен обект, с европейско финансиране се реализират или са в процес на одобрение редица проекти, по които общината работи.

„Очакваме повишен интерес на чужди инвеститори към региона, съвместни проекти с нашите съседи от Зайчар и Калафат, засилен стокообмен след отварянето на Дунав мост 2, увеличаване на туристическия поток, разкриване на висше учебно заведение, което да задържа и привлича младите хора във Видин" - заяви в словото си видинският кмет.   Слово за духовния празник на града произнесе и Видинският митрополит Дометиан.

По време на тържеството Герго Гергов връчи плакет на Цветелина Цветанова от Спортен клуб „Борба, самбо и джудо", която стана световен шампион по самбо на Световното първенство за младежи и девойки София 2012. За участие в състезанието Община Видин подпомогна клуба със сумата от 3000 лв. След това кметът се отправи към паркираните на площада три нови автобуса, предназначени за градския транспорт и преряза лентата на новата придобивка.

Празникът на площада завърши с Дунавско хоро и изпълнение на Flashmob от доброволци на Общинския младежки съвет по наркотични вещества и клуб „Феникс".

Сред официалните гости за Димитровден бяха народните представители Любомила Станиславова и Владимир Тошев, посланикът на Република Корея Чън Би-Хо, областният управител на Видин инж. Цветан Асенов, районният мюфтия Неджати Али, кметът на Община Зайчар, Република Сърбия Божко Ничич и др.

След това официалните гости уважиха и приема даден от кмета Гергов.