България подкрепя Македония към ЕС, но не на всяка цена, обяви Николай Младенов
България подкрепя Македония към ЕС, но не на всяка цена, обяви Николай Младенов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
България подкрепя Македония към ЕС, но не на всяка цена, обяви Николай Младенов
58020
България подкрепя Македония към ЕС, но не на всяка цена, обяви Николай Младенов
  • България подкрепя Македония към ЕС, но не на всяка цена, обяви Николай Младенов

България подкрепя Македония по пътя към присъединяването към Европейския съюз, но не на всяка цена. Позицията е на министъра на външните работи Николай Младенов.

По време на парламентарния контрол той отбеляза, че безпокойство буди националистическата риторика в Македония през последните години.

"България подкрепя европейската и евроатлантическа интеграция на Република Македония, но не на всяка цена. За нас като съседна страна, Македония е изключително важна и тя трябва да продължи реформите, за да продължи своя европейски път. Безпокойство буди засилващата се през последните години тенденция за националистическа реторика от страна на правителството на Македония и на проправителствените средства за масова информация. Тенденциозно в страната се изгражда негативен образ на България, включително и чрез редица, финансирани от правителството, проекти. Има конкретни случаи, когато към български инвеститори се прилагат непазарни принципи и се препятства тяхната дейност. Ако има решение на Европейския съвет за започване на преговори с Македония, то това решение би следвало да се вземе само в ситуация, в която имаме всички необходими гаранции, че европейският път, който страната е избрала, ще бъде в рамките на тези преговори", коментира външният министър.

Николай Младенов подчерта, че през следващите два месеца двете страни ще имат интензивен диалог, за да може България да реши дали да подкрепи даването на дата за започване на преговори.