Зачестяват проверките за спазване забраната за тютюнопушене
Зачестяват проверките за спазване забраната за тютюнопушене / archiv.DarikNews

Проверяващи от Регионалната здравна инспекция в Плевен са съставили четири акта за нарушаване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места през последните две седмици. Д-р Ани Симеонова от РЗИ - Плевен съобщи, че и четирите нарушения са констатирани при проверки на нощни заведения, като са глобени управители или собственици на заведенията, включително и един клиент. Д-р Симеонова обясни, че глобите са в различен размер в зависимост от повтаряемостта на нарушението като варират от 300 лева за физически лица и стигат до 10 хил. лева за юридически.

Директорът на здравната инспекция д-р Атанас Гарев предупреди, че интензивността на проверките по спазване на действащото законодателство ще се увеличава. Той призова всички да се придържат към забраната за тютюнопушене, за да не се стига до наказателни мерки.

В Регионалната здравна инспекция ежедневно постъпват сигнали за пушене на обществени места, подавани на обявения телефон - 064/ 823 304 и по интернет. Д-р Гарев обясни, че има възможност, подалите сигнал граждани да бъдат канени да присъстват на проверките, но тъй като те са внезапни, ще им бъде съобщавано в последния момент, за да не се получи изтичане на информация и за да е обективна проверката.

През последните две седмици са съставени и други 9 акта, 4 от които за незадоволително хигиенно състояние в заведение за социални услуги за деца.