Иван Костов: Данъкът върху лихвите е лява формулировка
Иван Костов: Данъкът върху лихвите е лява формулировка / Sofia Photo Agency, архив

„Според управляващите данъкът върху лихвите е данък за лентяите. Това е лява формулировка, с която не мога да се съглася", категоричен бе лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю за БНТ1.

„Пропълзелите нагоре данъци очевидно не са решение за излизане от кризата и не стимулират икономиката. Нарасналото облагане не е адекватно към основните данъкоплатци, защото по-сериозните данъци се отразяват най-сериозно на домакинствата", заяви лидерът на ДСБ.

По думите му такова насилствено изкарване на пари за бюджета не може да има. „Управляващите очакват парите от лихви да влезнат в реалната икономика. Хората обаче инвестират, когато имат положителни очаквания за бъдещето. Щом те не са оптимисти, няма да рискуват", категоричен бе Костов.

„Трябва да застанем от позицията на човека, а не от позицията на управляващите, за да видим кое как се отразява на хората. От гледна точка на държавата 50 лв., които ще се вземат от един човек от лихвата върху депозита му, са нищо, но за човека са много. Той си е планирал с тези пари да закърпи бюджета си, защото той досега си ги е смятал като чисти доходи", обясни Костов.

Според него хората масово живеят зле и това е видно от факта, че представителите на малкия и средния бизнес просто са изчезнали от пазара. Доказателство за това, че много от фирмите не са се пререгистрирали.

Необяснимо е защо в Бюджет 2013 няма повече средства за сигурност, макар да бяха обещани след атентата в Бургас, добави Костов. Той вече не вярвал, че ще бъдат разкрити организаторите и участниците в атентата. Това се дължало на изключително добрата подготовка на терористите.