Десет бута ще дари фамилията на Стоян Велев от Пърчевци за първия празник на еленския бут. Семейството приветства и поддържа инициативата на община Елена и местния съвет по туризъм за фестивала, който ще зарадва жителите и гостите на града тази събота. За фамилия Велеви правенето на еленски бут е стара семейна традиция, а от години наред и малък бизнес. В момента предприемчивото семейство финализира строителството на цех за сушене на еленски бут.
Предстоящият празник е провокиран от големия интерес и широката известност на прочутия деликатес. Месото има уникален вкус и приготвянето му става само при специфичните климатични особености на Еленския балкан. Подобни деликатеси се правят в страни като Италия, Испания и Германия.
Кулинарният фест е под патронажа на две министерства - на земеделието и храните и на икономиката, енергетиката и туризма. Гостите ще могат да видят и вкусят най-тънко и майсторски нарязан бут, най-добре аранжирано мезе и ястия от уникалния деликатес. Касапи, тънкорезци на мезета и готвачи, производители на големи и вкусни бутове ще се надпреварват за наградите за най-добър майстор.
Сред атракциите на празника ще бъде пресъздаването на старата еленска традиция за пърлене на прасе над трап, която не се практикува от 40 години. В ритуала участвали само мъже, но по време на война, когато селата опустявали, за работата викали и жени. Прасето се гътва, пърли и остъргва с мотика, след което се разфасова. Това се прави от главния касапин - този, който е заклал прасето. На него се полага и първата мръвка от прасето. Традицията се предавала от баща на син.