Пентагонът отрече САЩ да доставят ракети на сирийските бунтовници
Пентагонът отрече САЩ да доставят ракети на сирийските бунтовници / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета обяви, че не знае за доставки на зенитни ракети „Стингър” на бунтовниците в Сирия, предаде Ройтерс.

Панета направи това по повод изявление на началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Николай Макаров, направено по-рано днес, че сирийските бунтовници разполагат с преносими зенитни ракети, в това число и с
произвежданите в САЩ „Стингър”. Руската информационна агенция „Интерфакс” допълни, че тепърва трябва да се установи как зенитните ракети са попаднали в ръцете на сирийските бунтовници.

Служител на Пентагона, пожелал да не се споменава името му, също заяви пред Ройтерс, че в министерството на отбраната на САЩ няма информация за доставка на ракети „Стингър” на въоръжената опозиция в Сирия.

Ракетите „Стингър”, както и всички преносими зенитни ракетни системи от този тип, могат с успех да се използват срещу ниско летящи самолети и срещу вертолети на сирийската армия, които вече редовно нанасят удари по позиции на сирийските бунтовници, посочва Ройтерс. За разлика от събитията в Либия миналата година, Западът, в това число и САЩ, се въздържат от предоставяне на оръжие на противниците на режима в Сирия, тъй като има сериозни опасения, че по този начин модерно оръжие може да попадне в ръцете на враждебно настроени ислямистки групировки, уточнява БТА.

От разпространени в интернет видео кадри вече стана известно, че сирийските бунтовници разполагат с преносими зенитни ракетни системи руско производство. Засега обаче няма никакви доказателства, че бунтовниците разполагат и с ракети „Стингър”, посочва Ройтерс.