„Селският глупак” трябвало да благодари на полицейския говорител
„Селският глупак” трябвало да благодари на полицейския говорител / Фейсбук
1
57949
1
1
1
  • 1
  • 1
  • 1

Варненецът Боян Максимов, заснел спящи полицаи в патрулка, възнамерява да съди говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева за квалификацията „селски глупак“. Благодарение на репликата ми той получи медийно внимание, коментира пресаташето. Шефът на Областната дирекция на полицията в морския град комисар Тодор Иванов определи изказването на Пенчева като „много грубо”.

„Ще се консултирам с адвокат и ще реша какви действия да предприема. Не знам защо тя си мисли, че може да си позволява някои неща, които на мен лично не ми се нравят“, каза Боян Максимов пред Дарик. Младежът получи обидната квалификация от Пенчева заради снимка на спящи полицаи, разпространена във Фейсбук.

В отговор Пенчева днес заяви, че е негово право да заведе дело. „Всеки е свободен да заведе дело срещу когото си иска. Като стигнем до съда, ще обясня какво имам предвид, защо съм го казала и дали изобщо съм го казала“, поясни говорителката на местната полиция. Тя признава, че с Максимов не се познава лично, тъй като нямала "познати, свързани с другата част на света". Според Пенчева Максимов трябва да е изключително доволен, че благодарение на нея продължава да получава внимание от всички медии. На въпрос това ли е била неговата цел – да попадне в центъра на медийното внимание – Пенчева каза: „Не виждам каква цел има човек, който не работи и няма никакви ангажименти“.

Максимов опроверга тези твърдения. Той сподели, че е търговски представител и е разширил бизнеса си през последните три години. Младежът не се съгласи с определението на Пенчева, че е самотен. „Човек, който не е женен, бил самотен?! Имам куче, имам семейство, всеки ден сме заедно. С кого си лягам ли трябва да й дам обяснение?!“, пита Максимов.

Той сподели, че е бил наркоман и заради наркотиците е лежал в затвора. „Как обаче могат да вадят разни неща, които нямат нищо общо с дадената снимка“, недоумява младият мъж.

Шефът на Областната дирекция на полицията комисар Тодор Иванов определи изказването на Пенчева като много грубо. По думите му е недопустимо да се говори по този начин в национален ефир независимо от мотивите. „Би могло да се тълкува, че уронва престижа на институцията, но аз не бих коментирал този казус, защото, знаете, начинът на изразяване е специфичен за всеки човек. Разбира се, че там има и възпитание, и други фактори“, каза полицай №1.

Той уточни, че не може да предприеме никакви мерки спрямо Пенчева, защото тя е на друго подчинение.  „Работното й място е тук, но друг е дисциплинарно наказващият орган, и доколкото на мен ми е известно, започнали са вече проверка по случая“, добави комисарят. Иванов поясни, че дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността“ в МВР е органът, който може да наложи санкции на Пенчева.

Той повтори, че случаят е от преди няколко месеца. По думите му категорично е установено, че по време на заснемането „униформените“ са били в почивка.
„Може би това е афектирало Калинка Пенчева. Аз я оправдавам в това отношение, защото не си заслужава да се раздухва стар случай, който вече е приключил“, каза в заключение шефът на местната полиция.