Изчезна Марио Любенов-Заека, заподозрян за убийството на Мирослава
Изчезна Марио Любенов-Заека, заподозрян за убийството на Мирослава / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Изчезна Марио Любенов-Заека, заподозрян за убийството на Мирослава
57912
Изчезна Марио Любенов-Заека, заподозрян за убийството на Мирослава
  • Изчезна Марио Любенов-Заека, заподозрян за убийството на Мирослава

Единственият обвиняем по делото за убийството на Мирослава Николова от Перник - Марио Любенов-Заека, е в неизвестност, твърдят неговите адвокати и семейството му. Пред Дарик те обясниха, че не са разговаряли с Марио повече от две седмици и са разтревожени от факта, че прокуратурата и разследващите дават разнопосочна информация за това къде се намира Любенов.

След като въпросът за неизвестното местонахождение на Марио стана повод за спор и в парламента окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов съобщи пред местни медии, че Любенов все още е в ловешкия затвор, а от там обясниха, че е конвоиран в 13.00 часа днес.

Последната среща между Марио Любенов и майка му Елка Георгиева е на 6-и октомври в Ловеч, където Заека е приведен, за да му бъде изготвена психиатрична експертиза по делото за убийството на Мирослава. Вече повече от две седмици Елка няма информация какво се случва със сина й: „Притеснена съм, защото той от 10-и октомври трябваше да бъде изписан. Според думите на прокурора той вече е приведен от Ловеч и вече се губи по трасето. Няма го. Страхувам се в какво състояние ще го върнат".

Въпросът за това къде точно се намира Марио Любенов пръв повдигна от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов: „Моля ви, да поканите министъра на вътрешните работи или някой негов заместник да каже пред народните представители дали отговаря на истината информацията, която се разпространява в електронните медии, че Марио Любенов е изчезнал, тъй като Любенов е единствената следа".

Междувременно депутатите отказаха на Костов официален отговор по темата от вътрешния министър Цветан Цветанов.

След като Елка Георгиева не получава сведения за сина си , започва сама да го търси. От затвора в Ловеч й обясняват, че заради предизвикания медиен шум документите на Марио са подготвени и той е тръгнал в 13.00 часа към Перник. От пресцентъра на Министерството на правосъдието пък обясниха за Дарик, че конвоирането предстои, но от съображение за сигурност няма да кажат точната дата на пристигането на Марио в Перник.

Разнопосочна информация даде и разследващият полицай Радослав Михайлов: „Не мога да ви кажа къде в момента е той - между Ловеч и Перник, най-общо казано така".

Въпреки суматохата през последните седмици Елка Георгиева се надява да види сина си скоро, но продължава да се притеснява за състоянието му: „Аз съм родител, той е човешко същество. Той няма присъда, няма нищо. Правилно ли е това или не ние да не знаем къде се намира и накъде ще отиде".

Скандалите в парламента около случая „Мирослава" продължават от края на миналата седмица. Днес повече от два часа депутатите спориха дали да бъде приет докладът на официалната комисия, която проучва заплетените обстоятелства около убийството на девойката. Анализът бе приет само с гласовете на депутатите от ГЕРБ и независими народни представители. Според опозицията управляващите са прикрили много от нередностите по случая.