Ливанската армия ще действа твърдо при евентуални размирици
Ливанската армия ще действа твърдо при евентуални размирици / снимки: Reuters

Ливанската армия предупреди, че насилието, избухнало след бурните вчерашни демонстрации след убийството в петък на високопоставен служител на разузнаването, е докарало страната до критично състояние, предаде Ройтерс.

Армията предупреди, че ще действа твърдо за предотвратяване на насилието и призова и политиците, и протестиращите да запазят спокойствие. Освен това военните обявиха, че всеки опит да бъдат щурмувани държавни или частни здания ще бъдат третирани като "пресичане на червената линия" и че армията ще реагира незабавно.

"Последните няколко часа показаха, че без съмнение страната преминава през критично важен период и че напрежението в някои райони се е засилило до безпрецедентни нива", изтъква командването на ливанската армия в разпространено днес комюнике.

"Призоваваме всички политически лидери да действат изключително внимателно, когато изразяват своето мнение... тъй като в момента става дума за съдбата на страната", се казва в комюникето.

"Командването на армията предупреждава - и ще подкрепи намеренията си с действия, а не с думи - че нарушаването на сигурността, както и нападенията срещу държавни институции и нанасянето на щети на държавно и частно имущество, е онази червена линия, зад която никой не би трябвало да пристъпва", се изтъква в комюникето.

Според Ройтерс ливанската армия ще предприеме решителни действия в районите със засилващо се религиозно сектантско напрежение, "за да не допусне Ливан да бъде превърнат отново в арена за уреждане на регионални спорове и да не допусне убийството на мъченика Уисам Хасан да бъде използвано като повод за атентат срещу цялата страна".

Ливанската армия ще действа твърдо при евентуални размирици
netinfo

Днес при престрелки между армията и въоръжени милиции в южната част на Бейрут бяха ранени петима души, посочва Ройтерс. В град Триполи, в северната част на страната, бяха убити седем и ранени 12 души, съобщи Франс прес. Двама от загиналите са алауити, а петима - сунити. Най-ожесточените сблъсъци са станали в район между два съседни квартала, единият от които е населен предимно със сунити, а другият - контролиран изцяло от шиитската фундаменталистка организация Хизбула - един от най-активните съюзници на сирийския режим.

Междувременно части на ливанската армия предприеха голяма операция за възстановяване на сигурността и за премахване на барикадите по основни пътища в Бейрут и в други райони на страната. Бронетранспортьори с тежко въоръжени войници са заели позиции по основните пътни артерии и охраняват екипите, които отстраняват барикадите и преградите. Рязко е било засилено военното присъствие по улиците на Триполи. Лидерът на опозицията в Ливан Саад Харири обяви намеренията си да свали правителството на Наджиб Микати "по мирен и демократичен път". Макар в кабинета на Микати да има няколко сунити, той е доминиран от шиитската ислямистка групировка Хизбула.

Насилието в Ливан разпалва страховете, че гражданската война в съседна Сирия може да наруши крехкия политически баланс в страната и да я хвърли в нов етап на кръвопролитно политическо и религиозно противопоставяне, изтъква агенцията. /БТА/