Започна въгледобив в нов рудник край Симитли
Започна въгледобив в нов рудник край Симитли / снимка: Община Симитли

Започна откритият въгледобив в находището в местността „Червилото” край симитлийското село Ракитна. Отец Яне отслужи светата литургия и напръска със светена вода работниците и багерите в рудника. Ходжата на Долно Осеново Мустафа Мустафов отправи свещени молитви и закла жертвено агне край площадката на находището по правилата на исляма. Двата ритуала за благословия на старт на работата, по каноните на православието и на исляма, бе заради различното вероизповедание на хората, пряко ангажирани с инвестицията и работния процес в рудник „Ракитна”.

„Това е голяма инвестиция за община Симитли, още повече, че в условията на световна икономическа криза успяваме да отворим едно предприятие, в което ще се разкрият доста работни места. Това не е първото предприятие от такъв мащаб, което е доказателство че в общината е създаден добър микроклимат за инвестиции, комуникацията между бизнеса и местната власт са на високо ниво”, коментира кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

От първия работен ден на работа са около 20 човека. Предстои да бъдат наети още три пъти повече. А в перспектира, с разработването на подземни галерии, мината ще осигури работа на поне 200 работници.

Не без значение за община Симитли са и постъпленията, които ще бъдат инкасирани в общинската хазна като процент от концесионната такса.

Напомняме, Министерски съвет отдаде на концесия за 15 години находището в местността „Червилото” край симитлийските села Ракитна и Мечкул през август миналата година. Определената от МС концесионна площ е в размер на 547 324 кв. м. Добивът на кафяви въглища в участъка ще осигури поминък за десетки семейства в района и реално ще даде нов живот на миньорските села Брежани, Ракитна, Сенокос, Мечкул.

Задълженията за инвестиции на концесионера са за не по-малко от 732 000 лева. Голяма част от парите ще се насочат към подобряване на инфраструктурата, подобряване и поддръжка на пътната мрежа, облагородяване на района.