Отнеха седемте титли на Ланс Армстронг в Тур дьо Франс
Отнеха седемте титли на Ланс Армстронг в Тур дьо Франс / снимка: Reuters
Ланс Армстронг с доживотна забрана за Международния колоездачен съюз
57857
Ланс Армстронг с доживотна забрана за Международния колоездачен съюз
  • Ланс Армстронг с доживотна забрана за Международния колоездачен съюз

Олимпийският шампион по колоездене Ланс Армстронг получи доживотната забрана за участие в спорта от Международния колоездачен съюз - най-висшият световен орган в спорта. Решението бе потвърждение на взетото от Американската анти-допингова агенция през юни, при което му бяха отнети седемте титли на най-уважаваното състезание по колоездене в света - Обиколката на Франция. Според решението всички останали титли на Армстронг от август 1998 г. до днес също са невалидни.

В деня на решението на Международния колоездачен съюз по казуса „Ланс Армстронг" нейният президент Пат Макуейд каза, че в организацията ще се обсъдят различни начини да бъдат предотвратени подобни допинг схеми, каквато са извършвали Армстронг и екипът му.

"Международният колоездачен съюз започва този процес днес, като потвърждаваме, че няма да оспорваме нищо в Арбитражния съд за спорт. Ние също така приемаме санкциите, наложени от Американската анти-допингова агенция. Международният колоездачен съюз ще забрани на Ланс Армстронг да се състезава, както и ще му отнемем седемте титли от Обиколката на Франция. Няма място за Ланс Армстронг в колоезденето".

Решението на Колоездачния съюз вероятно ще има и сериозни финансови последици за Армстронг и той може да бъде принуден да върне пари, които са му били плащани за спонсорства, както и около един милион долара, платени му от британския вестник „Сънди Таймс" за клевета.

Освен с постиженията си в спорта, Ланс Армстронг стана известен и с опитите си да пребори тежката диагноза, която му бе поставена - рак на тестиса. Това стана причина за учредяване на неговата фондация "Livestrong", символ на която са широко разпространените жълти гумени гривни. От основаването й през 1997 г. до днес, събраните от благотворителност пари възлизат на над 300 милиона долара.