Родител: Не искаме да отглеждаме бъдещи емигранти
Родител: Не искаме да отглеждаме бъдещи емигранти / archiv.DarikNews

"Два пакета памперси, които горе - долу стигат за месец са 50 лева. От тук нататък всеки нормален българин може да си направи сметката за какво стигат останалите пари", каза Ина Найденова - майка на две момчета - на 4 години и половина и на годинка и два месеца. Десетки майки с детски колички се събраха пред сградата на Община Плевен, като част от националния протест, организиран в повечето градове в страната. За момента писмо или подписка не са организирани, но това най - вероятно предстои.

Родител "Не искаме да отглеждаме бъдещи емигранти"
netinfo

"Според мен ще е добър варианта, всички да се подпишат. Протестът ни е национален и той е на всички родители", каза Ина, която е организатор на протеста за Плевен. Тя подчерта, че протестът не е просто на майките, а изобщо на родителите."Затова по - добрият вариант е подписката, защото така доста българи ще могат да ни подкрепят със своите данни и подписи. Говоря за всички, дори и за бъдещи родители. В момента има семейства, които нямат деца, но също стоят зад нас и ние се борим и за техните права, защото те са бъдещи родители".

"Лекарствата излизат по 60 - 70 лева, когато се разболее едно дете, да не говорим колко поскъпна храната и изобщо всички консумативи, като ток, вода. Парите са крайно недостатъчни за нашите деца. В същото време национална статистика показва, че сме на последно място по раждаемост, че ни застарява населението". Това сподели Владимир Димитров, баща на две годишно дете.

За нас това е по - скоро политика на геноцид, отколкото на насърчаване на раждаемостта."Реално, над 400 лева са средствата, необходими за месечното отглеждане на детето. В тези пари са включени и средства за памперси, храна, лекарства, дрешки, понеже малчуганите растат", каза бащата.

"Това ни е първо дете, но се замисляме, дали да имаме второ, при тези цени и тази национална политика. Тези 240 лева не са променяни вече от няколко години и трябва държавата и правителството да индексират спрямо цените на консумативите, които се вдигнаха.

Ние не искаме да отглеждане бъдещи емигранти, заяви Владимир Димитров.

Родител "Не искаме да отглеждаме бъдещи емигранти"
netinfo

Възрастна жена, която беше на площада сподели:"Искам да кажа, че тези хора са дошли тук с децата си, не знам дали някой ще ги чуе, да им дадат това, което им трябва. Децата имат най - голяма нужда майката да е спокойна и да си ги гледа. Аз имам внучки - близначки и съм много щастлива, ама с тези детски... Подкрепям тези млади хора - нека получат, което заслужават да го имат".