Наказват още служители на „Трафоелектроинвест за писмото, свързано с АЕЦ Белене
Наказват още служители на „Трафоелектроинвест за писмото, свързано с АЕЦ Белене / netinfo

Служителите на „Трафоелектроинвест" изпратили писмото до кмета на Свищов за далекопровода за „Белене" от голямото си желание да изпълнят служебните си задължения. Това каза шефът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Миналата седмица от Синята коалиция обвиниха правителството, че тайно строи централата, въпреки решението на Народното събрание да прекрати проекта. Десните заявиха, че кметът на Свищов е получил писмо от шефа на „Трафоелектроинвест" Марин Ангелов, в което се иска общински имот за далекопровод, който да свързва мощностите на бъдещата централа с енергийната система на страната. След проверка на Националната електрическа компания се установило, че става въпрос за управленска и административна грешка. Трима служители са продължили процедурата и сега ще бъдат санкционирани. Ангелов беше уволнен миналата седмица.

Електропроводът не се строи и той присъства в докладите за строителство на НЕК, тъй като е бил в 10-годишния план за развитие на мрежата на Електроенергийния системен оператор, обясни Михаил Андонов. Той допълни, че е била извършена вътрешна проверка в „Трафоелектроинвест" от НЕК. „Такова строителство не се установи и няма строителство на 400-киловолтов електропровод", каза шефът на БЕХ. Той отчете, че е допусната административно-управленска грешка от ръководството на Трафоелектроинвест и служителите, които работят в отдела за подготовка на обекти за строителство и след вземането на решението от НС за прекратяване на проекта Белене, те са продължили да водят кореспонденция за довършване на процедура, започната през 2008 година.

Андонов отказа да конкретизира какви точни санкции ще получат служителите на „Трафоелктроинвест". „Те са продължили работата си по тази преписка, за да я довършат, окоплектоват и архивират досието на този електропровод. Всички са наясно, че е спрян проектът „Белене", но по ЗУТ тази процедура, която е стартирана, приключва с изготвяне на предварително трасе. Това, което са свършили колегите от голямата желание да си завършат проекта, стигнаха до съответни административни наказания", коментира шефът на БЕХ.

Андонов отрече да става дума за саботаж, както заяви миналата седмица икономическият министър Делян Добрев.