Роснефт се споразумя да купи изцяло смесената компания ТНК-БП
Роснефт се споразумя да купи изцяло смесената компания ТНК-БП / снимка: БГНЕС, aрхив

Руският президент Владимир Путин даде благословията си за сделката, при която руската държавна компания Роснефт придобива изцяло смесеното руско-британско дружеството ТНК-БП, предаде Ройтерс.Путин определи споразумението като добра сделка на добра цена, пише БТА.

Той говори на среща с главния изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин, който информира, че компанията се е споразумяла да купи 100 процента от ТНК-БП.

Британският петролен гигант Би Пи (ВР) потвърди, че е постигнал споразумение да продаде дела си от 50 процента в ТНК-БП на Роснефт за 17,1 милиарда долара в брой и 12,84

процента от акциите на руската петролна група, съобщи Асошиейтед прес.

В друго съобщение гигантът Роснефт посочи, че се е споразумял да купи и останалите 50 процента в ТНК-БП от консорциума от руски милиардери ААР за 28 милиарда долара.

Роснефт отбеляза, че сделката с ААР е "изцяло независима от трансакцията с Би Пи".

След срещата с Путин Игор Сечин, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС, обобщи, че сделката по придобиването на ТНК-БП е на стойност 61 милиарда долара.

Това е добро и голямо споразумение, което е необходимо не само за руския енергиен сектор, но и за цялата руска икономика, коментира Путин.

В съобщението си Би Пи информира също, че ще използва парите от сделката, за да увеличи своя дял в Роснефт до 19,75 процента.

Би Пи е направила предложение да купи 600 милиона акции на Роснефт, което представлява дял от около 5,66 процента. Цената е 8 долара за акция.

Компанията майка Роснефтегаз може да приеме предложението до 3 декември, уточнява ИТАР-ТАСС.

Създаденото през 2003 година съвместно дружество ТНК-БП, в което равен дял имат Би Пи и консорциумът от руски милиардери ААР, е разяждано от конфликт след януари 2011 година, когато Би Пи и Роснефт подписаха споразумение за разработка на Арктика, провалило се в крайна сметка заради несъгласието на ААР. Смесеното дружество покрива една четвърт от световното производство на Би Пи и е донесло милиарди долари на британския петролен гигант.

Поемането на контрола над ТНК-БП от Роснефт ще засили още повече влиянието на Кремъл върху руския енергиен сектор, отбелязва АФП.