Дянков предлага дъщерно дружество за спасяване на болницата в Девин
Дянков предлага дъщерно дружество за спасяване на болницата в Девин / dariknews.bg
Симеон Дянков
57853
Симеон Дянков
  • Симеон Дянков

Да се създаде ново дъщерно дружество към МБАЛ - Смолян предложи на общинския съвет на Девин вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който днес е на посещение в града. За тази цел ще се използва сградата на бившата болница Правителството се ангажира да осигури финансиране за закупуване на необходимото оборудване, а от своя страна МБАЛ - Смолян ще изпълни предписанията на РЗИ за санитарно-хигиенни изисквания. Дейността се възстановява в обем, в който да бъдат изискванията за медицински стандарти. Междувременно е осигурен още един лекарски екип за спешна помощ за нуждите на населението в общините Девин, Борино и Доспат. Идеята е дружеството да бъде отделено, като ще има и собствен директор.

В момента съветниците обсъждат варианта, представен от вицепремиера. От инициативния комитет запознаха с предложението на държавата насъбралото се множество пред общината, което протестира, за да защити девинската болница, обслужваща жителите на три общини. Здравното заведение спря да функционира преди повече от година заради натрупани дългове.

Дянков заяви, че според експерти, за оборудване на болницата в Девин, са необходими около 1 млн. лева. По думите му предложението, което бе представено на съветниците, е най-бързият и законен вариант за възстановяване на болнично заведение в града.

Няма вариант държавата да покрие задълженията на общински болници в страната, защото законът за устройство на държавния бюджет забранява това, посочи пред журналисти финансовият министър. Той прогнозира, че казусът с болницата в Девин може да се използва като прецедент и модел за другите общински болници. Според Симеон Дянков, проблема със задлъжнялостта на общинските болници се корени в грешна недалновидна политика в тази област още от 2000 г.