Дянков предлага дъщерно дружество за спасяване на болницата в Девин
Дянков предлага дъщерно дружество за спасяване на болницата в Девин / Sofia Photo Agency, архив
Дянков предлага дъщерно дружество за спасяване на болницата в Девин
57852
Дянков предлага дъщерно дружество за спасяване на болницата в Девин
  • Дянков предлага дъщерно дружество за спасяване на болницата в Девин

Да се създаде ново дъщерно дружество към МБАЛ-Смолян предложи на общинския съвет на Девин вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който е на посещение в града.

За тази цел ще се използва сградата на бившата болница. Правителството се ангажира да осигури финансиране за закупуване на необходимото оборудване, а от своя страна МБАЛ-Смолян ще изпълни предписанията на РЗИ за санитарно-хигиенни изисквания.

Дейността се възстановява в обем, в който да бъдат изискванията за медицински стандарти. Междувременно е осигурен още един лекарски екип за спешна помощ за нуждите на населението в общините Девин, Борино и Доспат. Идеята е дружеството да бъде отделено, като ще има и собствен директор.

В момента съветниците обсъждат варианта, представен от вицепремиера. От инициативния комитет запознаха с предложението на държавата насъбралото се множество пред общината, което протестира, за да защити девинската болница, обслужваща жителите на три общини.

Дянков заяви, че според експерти за оборудване на болницата в Девин са необходими около 1 млн. лева. По думите му предложението, което бе представено на съветниците, е най-бързият и законен вариант за възстановяване на болнично заведение в града.

Няма вариант държавата да покрие задълженията на общински болници в страната, защото законът за устройство на държавния бюджет забранява това, посочи пред журналисти финансовият министър. Той прогнозира, че казусът с болницата в Девин може да се използва като прецедент и модел за другите общински болници. Според Симеон Дянков, проблемът със задлъжнялостта на общинските болници се корени в грешна недалновидна политика в тази област още от 2000 г.

Здравното заведение спря да функционира преди повече от година заради натрупани дългове.

Други новини от Пловдив