Само един донор в региона за година
Само един донор в региона за година / DarikNews.bg
Само един донор в региона за година
57848
Само един донор в региона за година
Само един донор в региона за година
  • Само един донор в региона за година
  • Само един донор в региона за година

Лекари засадиха една червена роза в двора на великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов" като знак на благодарност и признателност към единствения донор през 2012 г. Цветето беше посадено от координаторите по донорство в региона  д-р Пламен Маринов и д-р Сибила Маринова. Инициативата е посветена на Световния ден на донорството - 16 октомври. Миналата година в двора на болницата бяха засадени 9 рози.

За съжаление тази година имаме само един реализиран донор, коментира д-р Пламен Маринов. По думите му един донор може да спаси четири човешки живота. Такъв е случаят с починалата във великотърновската болница млада жена от Плевен, която получи внезапен мозъчен кръвоизлив. Лекарите не успяха да спасят нейния живот, но благодарение на дарените от нейните близки сърце, черен дроб и два бъбрека, четирима човека получиха шанс за ново начало.

За цялата страна реализираните донорски ситуации са само две - по една в Пловдив и В. Търново. Най-много донори е имало през 2009 г., оттогава обаче те намаляват с всяка година. Според лекарите това се дължи на отслабващото доверие към тях, а и на спънки в нормативната уредба. В момента решението да се дарят органи на починал човек се взима от неговите близки. Медиците смятат, че всеки сам трябва да определи дали ще дари или не органите си след смъртта и да впише това в специална декларация при личния лекар.

Повече за донорските ситуации във Велико Търново чуйте от д-р Маринов в първия звуков файл.

Агенцията по трансплантации води статистика за чакащите за органи пациенти. От 6 до 12 часа е оптималният вариант за запазване на органите и успешната им трансплантация, обясни д-р Маринов. Въпреки че съществува листа на чакащите, водещ критерий за това кой ще получи съответния орган е имунната и тъканна съвместимост, коментираха лекарите, като отхвърлиха всякакви съмнения и спекулации за връзки и "уреждане". Най-често от трансплантация се нуждаят бъбречноболни пациенти, които са на хемодиализа. Въпреки че се повишава качеството на хемодиализното лечение, при по-продължителното му прилагане то води до увреждане на други органи, обясни д-р Маринов.

Повече във втория звуков файл.