ВМРО след гаврата в Добрич: Такива случаи ще зачестяват
ВМРО след гаврата в Добрич: Такива случаи ще зачестяват / Дарик Добрич

Гаврата с портрети на велики българи, снимка на която се появи във Фейсбук, е целенасочен и планиран акт. Това заяви зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. Според „воеводата", трите момчета са били наясно кои са личностите на портретите, като със снимката в неприлични пози с портрети на Левски и български царе са изразили своето отношение към тях.

Извършителите на гаврата са ясни. Те са на по 17 години, от ромски произход, ученици в 11 ‘А' клас на Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич. Скандалната снимка е била направена по време на учебни занятия, в кабинета по история. Момчетата от скандалната снимка твърдели, че са се фотографирали с мобилен телефон със самоснимачка, а в кабинета по история не е имало четвърти. Според Костадин Костадинов обаче, гаврата е била извършена пред публика от поне 4-5 души.

Две от момчетата, които са от Добрич, са били привикани в Детска педагогическа стая. Третият ученик, който се оказал от добричкото село Крушари, не е бил разпитван. Вчера на тримата младежи е била назначена охрана. Днес нито един от тях не е бил в клас, установили са от ВМРО при днешното си посещение в гимназията.

Родителите не са викани в училище. „Освен че единият родител е казал, мъжки и геройски, че ще реже глави, ако някой посегне на детето му. Което мен специално ме амбицира да се запозная с него", отбеляза зам.-председателят на ВМРО.

От ВМРО ще настояват в случая с гаврата с българските национални герои да бъде приложен закона. „Възпитава се домашен любимец, дете до 7 години. Мъж на 18 години не се възпитава, а се наказва", изтъкна Костадинов. Според него обаче, това ще бъде поредният случай на гавра с български символи, който ще бъде заметен под килима.

„Проблемът е в това, че в България вече израстнаха, и продължават да израстват поколения, които смятат България за нещо чуждо. За една държава, които само им е длъжна. Сред тях върви пропаганда срещу нас. Те ни мразят и презират. А подобни случаи ще зачестяват", изтъкна заяви зам.-председателят на ВМРО.

„Воеводите" ще настояват още министърът на образованието да разпореди проверка по случая с качената във Фейсбук снимка. Отговор на написаното още в събота електронно писмо до образователното министерство все още няма. Писма ще бъдат написани и до премиера Бойко Борисов, както и до председателя на Европейската комисия.