Водят разговори за увеличение на детските надбавки, но само при излишни пари в бюджета
Водят разговори за увеличение на детските надбавки, но само при излишни пари в бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Водят разговори за увеличение на детските надбавки, но само при излишни пари в бюджета
57840
Водят разговори за увеличение на детските надбавки, но само при излишни пари в бюджета
  • Водят разговори за увеличение на детските надбавки, но само при излишни пари в бюджета

Водят се разговори с финансовото министерство за увеличаване детски надбавки, но при условие че останат излишни средства в бюджета. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова по време на 15-та регионална конференция на Международната организация по приемна грижа в София. Симеонова беше категорична, че няма социален министър, който да не иска такова увеличение, но трябва да се отчитат възможностите в кризата. Правят се анализи за това дали такова увеличение изобщо е реалистично, допълни тя. Към момента детските надбавки са в размер на 35 лв. месечно за дете, като има подоходен критерий за получаването им.

Над 160 млн. лв. от националния бюджет се инвестират в подкрепа на семействата, каза още Валентина Симеонова по повод протеста на майките, които искат увеличение на майчинството и детските добавки. „Запазихме всички социални плащания. Само за две години сме увеличили услугите в подкрепа на семействата са 133 броя. Другото направление на работата е гъвкавото работно време", коментира зам.-министърът.

Над 1200 са приемните семейства в България, каза още Симеонова и отчете, че за последните три години броят им се е увеличил три пъти. Очаква тези семейства да се увеличат с 500 догодина в резултат на проект, който министерството е започнало. Само за последния месец над 1300 човека от цялата страна са подали заявления за приемни семейства.

Вече са факт и административните промени за приемните семейства, каза още зам.-министърът. Тяхната работа вече се регламентира в договори за услуги, а не в трудови договори. „Няма как да остойностим грижата само на базата на 8-часов работен ден, защото детето живее през цялото време в приемното семейство", мотивира се Симеонова.

Работи се и за заместваща приемна грижа, като се сключват договори със семейства, които да гледат децата, когато приемните родители не могат. Заплащането на приемната грижа е обвързано с минималната работна заплата, обясни още зам.-министърът. Догодина, когато минималната работна заплата се увеличи на 310 лв., ще бъдат индексирани отново и възнагражденията на приемните родители, обясни още Симеонова. Заплащането на приемните семейства е 150 процента от минималната работна заплата за едно дете, 160 на сто за две и 170 процента за три и повече деца.

Младежите между 13 и 26-годишна възраст също имат своя конференция, на която споделят опита си и искат съвети, разказа ВладимирИванов от фондация „За нашите деца": „Много от тях имат болезнени преживявания и в момента са доста объркани, несигурни за бъдещето си".

Процедурата за приемните родители е опростена с годините, но се изисква умение и търпение, разказа Галина Янева от Търговище, която е приемен родител на Севи от вече пет години. „В началото, като я взех, тя пищеше от всеки, който я погледне. С течение на годините това постепенно отшумя. Сега е дете, което не търпи някой да не му обърне внимание. Ако пропусне другият, тя ще му напомни", казва приемната майка.