ГЕРБ посягат и към лихвите по старите депозити
ГЕРБ посягат и към лихвите по старите депозити / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В крайна сметка и лихвите по стари депозити може да бъдат обложени от новия данък. Това уточнение направиха депутати от ГЕРБ пред DarikFinance.bg.

Въпреки че по-рано през деня зам.-председателят на бюджетната комисия към парламента Димитър Главчев заяви, че данък върху лихвите не трябва да се начислява за минали периоди, той се поправи и обясни, че реално биха могли да се облагат и лихвите за минали периоди.

Причината е, че данъкът се начислява в момента, в който са получени доходите.

Така при депозит, направен преди влизането в сила на новия данък, чийто падеж е след 1 януари 2013 г., ще се начислява данък върху лихвите за целия период, допълни Главчев.

Според него евентуален компромис би могъл да се направи, ако банките позволят предоговаряне на условията по договорите и се съгласят да начислят лихви до края на 2012 г.

Според законопроекта за изменение на Закона за ДДС, внесен от Министерски съвет, доходът от лихви ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата. Това предизвика коментари, че с новия данък биха могли да се облагат и лихвите по депозити от предходни години, чийто падеж е през 2013 г.