Баритонът Александър Крунев избра русенската опера, за да отпразнува 50-годишния си юбилей
Баритонът Александър Крунев избра русенската опера, за да отпразнува 50-годишния си юбилей / снимка:Русенска опера

На 31 октомври, сряда от 19 часа Държавна опера – Русе ще представи операта „Набуко”. Тържественият спектакъл ще се състои в чест на известния баритон Александър Крунев. Самият той реши да сподели своя юбилей с русенската публика и с колегите си от любимия си български оперен театър. Александър Крунев е известен с невероятната си творческа плодовитост – над 150 оперни роли. Близо 90 пъти е излизал на българските, европейските и американските оперни сцени в една от коронните си роли – тази на асирийския цар Навуходоносор, наричан в операта Набуко.

С Русенската опера той ще доближи стотния си спектакъл, като в рамките на пет дни ще изпълни любимата си роля три пъти – на 27-ми – на Летния театър в Свищов, на 29-ти – в Плевен и на 31-ви – в Русе. Съдбата потапя Александър в света на операта, когато е само на 4 години. Неговата майка е хористка в Софийската опера, когато той е избран да играе детенцето на Чо-Чо-Сан в операта от Пучини „Мадам Бътерфлай”.

От тогава не слиза от оперната сцена – в ученическите години е статист, а в гимназиалните, докато учи в софийското музикално училище – вече пее. Ученик е на известните български певци тенора Никола Николов и баритона Сабин Марков. Бил е солист на Пловдивската и Софийската опера, но винаги е бил добре дошъл във всички български оперни театри. И така – в България и по света – вече 46 години.